2023-04-22
喜歡食拉麵,也因為被一道藍色小門吸引着,看過門口外的餐單,就進來了。店舖雖然細小,座位應該不多於十個,但我反而鍾愛,就像日本那些正宗拉麵店。先點了燒魷魚一夜干做餐前小食,魷魚燒得juicy又唔韌,配上甜甜嘅燒汁,好鮮味!雪酒煮蜆是廚師推介,漲卜卜嘅蜆肉,浸在帶有微微酒香的濃雞湯,每啖雞湯配上滑捋捋嘅蜆肉,令我不自覺地飲曬成碗湯。由於我係牛魔王,我叫的兩款拉麵都是牛嘅部位。辛辣牛舌拉麵,辛辣醬另上,辣度可因應自己喜好,呢個安排真係好細心。牛舌似慢煮過,質感柔軟冇渣,好味!和牛拉麵,有四塊油花分布均勻嘅和牛,入口嫩滑甘香,牛味香濃。以上兩款拉麵均用上濃雞湯做湯底,食得出用咗唔少時間餚出來。有別於坊間嘅傳統拉麵,二十道拉麵用咗水菜、意大利青瓜、漬紅蘿蔔作為配菜,感覺更清新呢!