上次同阿仔阿女去觀塘炑八親子餐廳時,已經發現咗呢間係6️⃣樓叫響嘅居酒屋。當日我曾經入去望過下🤭,發現地方好大,又有望窗🪟梳化位🛋,已經決定搵日嚟試下😆。今日終於有機會嚟試下啦,和朋友行到門口,聽到入面好嘈,心諗唔係7點已經爆哂呀😱?入到去,第一眼發現咗上次見唔到嘅自助清酒售賣機😮,之後行多兩步,第二眼發現一條好巨型嘅藍鰭吞拿魚放咗係張長枱度😳,目測超過一米。原來居酒屋今日有個show😮,細問之下,原來呢度會定期舉行今日呢個巨型藍鰭吞拿魚🐋解體宴,價錢每位$1288,除咗可以觀賞到刺身師傅嘅技術、瞭解吞拿魚各個部位,試到大中拖羅外,連稀有部位 (好似魚眼、腦天、眼球肉、面頰等)都有機會試下☺️,唔單止咁,客人更加可以親自嘗試自己刮魚骨間嘅「中落」赤身 (即所謂Negitoro)🥰。店員🙎‍♀️同我講雖然解體宴就full咗,但今日仲有少量walk in 位,都可以欣賞師傅嘅表演,咁難得當然要去睇下啦😍。未開始表演之前,店員介紹呢部不久前才運到,而且係全港最大部嘅自助清酒售賣機🍶,可以一次過品嚐3️⃣6️⃣款清酒,揀啱自己鍾意嘅濃度口味,用手機QR code一掃就飲得,超級方便👍!購買流程簡單方便,先用手

未開始表演之前,店員介紹呢部不久前才運到,而且係全港最大部嘅自助清酒售賣機🍶,可以一次過品嚐3️⃣6️⃣款清酒,揀啱自己鍾意嘅濃度口味,用手機QR code一掃就飲得,超級方便👍!購買流程簡單方便,先用手機掃描桌上的QR Code、申請或登入賬號,再於清酒機前選擇想購買的酒類,在酒杯旁掃描手機📱上的QR code,系統則會扣減該款清酒所需的代幣,清酒就即時從機內傾注到杯中。(1️⃣個代幣$10,2️⃣個代幣換一杯30ML)當代幣用完,再登入賬號增值便可。客人更可以利用手機程式詳細了解清酒的詳細資料亦可翻查之前飲過嘅記錄。就算你係冇飲開清酒,都可以搵居酒屋註場國際酒匠🤵‍♂️幫手揀㗎。

難得有機會飲咁多唔同嘅清洒🍶,我地當然點咗啲佐洒小食,好似枝頭🫛、芝士🧀等,正好作為前菜🥰。

吞拿魚山掛
吞拿魚粒配上淮山蓉,口感特別幾好味😋。

炸魚肉豆腐
豆腐外層炸得香脆,但內層魚肉🐟和豆腐都保持十分嫩滑😋。

刺身(大拖羅、中拖羅、赤身,各x2)
大拖羅入口即溶☺️,魚油香味重、中拖羅非常甘香😋、赤身亦非常新鮮🥰。

舞茸雜菌湯
湯入面有好多唔同菇類🍄,所以好香菇味,非常好飲😋。

吞拿魚壽司三味
三味包括,赤身醬油漬、中拖羅和火炙拖羅,各2件,醬油淺漬過嘅赤身,正好帶出其蘊藏著的鮮味、中施羅依舊甘香、被火🔥炙過的拖羅逼出了魚脂香味,半熟的肉質令口感更佳😋。

汁燒A4黑毛和牛佐涼拌茄子
和牛🐂燒得剛剛好,約5️⃣成熟,入面還是粉嫩的,非常好味😋。至於茄子🍆,就是一個驚喜😍,質感不軟爛,醬汁非常美味,連我個唔鍾意食茄子嘅朋友,都一口接一口停唔到口😂。

鰻魚炒飯
炒飯🍚非常乾身,粒粒分明,每粒都充滿了醬油嘅香味,再加上鰻魚粒,超愛這個炒飯😋。

後記:問過居酒屋老闆,佢話遲啲每個月都會有一至兩場藍鰭吞拿魚解體宴可以比公眾預約,不過而家已經full book到4月了🥲。

總括而言,雖然今試唔到即劏嘅藍鰭吞拿魚,但居酒居本身食物水準非常高,而且地方大,坐得舒服,又有部咁正嘅自助清酒機,真係啱哂一大班朋友gathering。講開部清酒機,居酒屋2至3月做緊promo,充值$500會送多$500,即係$500可以飲到50杯30ML嘅清酒,正😍。咁我唔頭都唔得啦😆。
2023-02-18
  • 藍鰭吞拿解體宴