去開北角都知錦屏街係美食天堂,一條細街就匯聚好多唔同特別嘅餐廳。今次見到新開同埋少有嘅美式Sandwich店Dear Grey,決定試一試佢。餐廳環境有點英式古典風,棕木色同墨綠色的裝潢,户外仲有個小小既室外空間,方便帶寵物同行嘅人士!所有三文治都可以加餐: 20蚊 (薯條/沙律&汽水)or 30蚊 ( 番薯條/洋蔥圈&汽水)特別鍾意佢哋嘅薯條帶皮而且加左味粉有少少辣😍今次我一共試左三款唔同既三文治,各有特色!🍽手撕油封鴨髀三文治💰78即叫即煎油封鴨髀唔係度度有得食,而且係人手撕,少啲心機都唔得!我喺餐單上見到已經好想試。當然味道係十分驚豔。小店真係好有心思,平平無奇嘅麵包,但咬落去十分鬆軟,充滿麥香,唔會硬骨骨!第一啖湧上來嘅係夾雜着油香,咸香,但又好refreshing !因為佢放左柚子醬令到成個味道好有層次,好有驚喜🥰🥰🥰真係好好食,個鴨肉份量多,每一啖都有鴨肉,肉質又幼嫩好juicy,因為有柚子醬中和左個油膩感,所以食極都覺得好香!🍽費城芝士牛排芝士堡💰88牛排採用USDA認證嘅prime steak, 份量多到滿瀉,牛肉都選用d帶少少肥膏既,食落都係有油香,加些煮到軟身嘅焦糖
所有三文治都可以加餐:
20蚊 (薯條/沙律&汽水)or
30蚊 ( 番薯條/洋蔥圈&汽水)

🍽手撕油封鴨髀三文治💰78

🍽費城芝士牛排芝士堡💰88
牛排採用USDA認證嘅prime steak, 份量多到滿瀉,牛肉都選用d帶少少肥膏既,食落都係有油香,加些煮到軟身嘅焦糖洋蔥同埋味道較濃嘅Provolone cheese,自認牛魔王嘅人就唔可以錯過。

🍽秘製煙燻豚肉堡💰78
豬肉採用豬梅花肉部分,所以一啲都唔會韌,同埋會有煙燻嘅香味,值得一提嘅係佢地嘅homemade apple sauce,本來無點留意菜單上有寫,但食落一直覺得帶有少許甜酸味好特別,可以中和一下油膩嘅感覺。

雖然係新餐廳,但可以話餐廳真係配搭上落左心機,個balance上都好唔錯!油封鴨髀個個真係好正,好推薦大家去試下!

人均💰100
推薦指數👍👍👍👍👍👍👍/10