2024-02-20
日本菜我相信好多人都食過,秘魯菜都可能有人會嘗試過,但係日本Crossover秘魯fusion菜式,我估就應該冇乜人試過,就係因為夠特別,我特登就去一探究竟。餐廳喺中環SOHO區,一入到去裝修就覺好靚好精緻,感覺非常之chill,而且地方夠寬敞。🤩YAKI NASU半烤茄子外脆內軟,淋上秘魯辣椒醬同蒜茸醬,再撒上羊奶芝士同香菜,真係一道風味獨特嘅開胃菜!👍🏻LA CAUSA秘魯傳統菜式嘅改良版,用紅菜頭搭配蝦肉他他嘅蛋黃醬做底,上面仲有日式天婦羅炸蝦,係好有創意嘅前菜!👏🏻H&M2將日式油甘魚同呑拿魚配以秘魯式煮法,有檸檬同柑橘香味,認真好特別。😌CEVICHE AROMATICO海鱸魚沙律搭配牛油生菜、薯仔、炸玉米等等,再配上檸檬葉香氣,真係清新怡人。☺️ERYNGII MAKI呢個素菜卷物好獨特,餡料係杏鮑菇配上牛油果、南瓜泥等等。🍄GOD PACKAGE焗鱈魚包著鷹嘴豆泥同醃製洋蔥,鱈魚肉質嫩滑,香氣十足。🐟KUSHIYAKI大廚靈感來自法國烤菜,烤過嘅節瓜同茄子,再加上醋漬櫻桃蕃茄同番茄醬,又係深刻嘅fusion菜式。🍆"KI-MO-CHI" FRIED CHICKEN類似日本嘅
YAKI NASU
LA CAUSA
H&M2
CEVICHE AROMATICO
ERYNGII MAKI
呢個素菜卷物好獨特,餡料係杏鮑菇配上牛油果、南瓜泥等等。🍄
GOD PACKAGE
焗鱈魚包著鷹嘴豆泥同醃製洋蔥,鱈魚肉質嫩滑,香氣十足。🐟
KUSHIYAKI
"KI-MO-CHI" FRIED CHICKEN
類似日本嘅炸雞雞腿,再用上日本唐揚醬裹配辣椒醬蛋黃醬,外脆內嫩。🐥
MY BANANA
焦糖香蕉搭配肉桂雪糕,本身已經好match。配搭埋蘋果肉同奶油糖醬更加豐富。🤤
Smoking Gun
洛神花茶既cocktail 加入Gin、rosso同campari,飲落仲有少少朱古力味。🤗
Tokyo Affair
Prosseco做主調配自家製荔枝糖漿同檸檬汁,甜甜哋好啱女仔飲。🤭