2020-10-13 1513 瀏覽
今次黎到呢間位於鯉景灣嘅黃店,見menu都有幾多奇怪菜式,其中最罕見嘅係雞肉刺身,咁我當然要試試啦!-上年去柏林旅行時去街市食過Mett,即係食 剁 生 豬 肉 +洋蔥鋪上麵包,但又離奇地幾好食喎,佢腍過牛肉他他,其實有少少似日式吞拿魚丼上面嘅免治吞拿魚刺身。-食後感:雞肉刺身好鹹😫 係煙燻三文魚鹹度嘅10倍。建議一定要拌埋底下嘅生洋蔥食,唔係為左辟雞肉嘅腥味(因為其實唔腥定羶),純粹係想搵另一樣有強烈味道嘅嘢去平衡返煙燻雞肉嘅鹹味。質感方面,雞肉刺身係滑嘅,似無筋嘅煙燻三文魚咁啦!總括而言,以$100都唔洗嘅價錢,可以獵奇試下雞肉刺身,係絕對值得嘅!-本鮪壽司盛壽司最鍾意都係食拖羅! 因為拖羅嘅魚油夾埋粒粒飽滿嘅珍珠米,真係好好味😭 赤身、中拖、大拖都係完全無筋,中拖、大拖入口即融,不得了🥰-雞 泡 魚 的 睪 丸 —— 河豚白子壽司-還記得小時候第一次去日本旅行時,阿爸話想食雞泡魚,但我細膽驚廚師處理得唔好會毒死,所以唔肯同佢食。宜家諗返都好後悔,人一世物一世點都要試下的!-今次有少少可惜嘅係,本身呢間餐廳有河豚刺身嘅,但嗰日咁啱餐廳無,所以我地就退而求其次試河豚白子 (河豚嘅睪丸

雞肉刺身沙律

本鮪壽司
本鮪壽司盛

雞 泡 魚 的 睪 丸 —— 河豚白子壽司
今次有少少可惜嘅係,本身呢間餐廳有河豚刺身嘅,但嗰日咁啱餐廳無,所以我地就退而求其次試河豚白子 (河豚嘅睪丸) 啦!聽落覺得怪怪地,「白子」喺日文解「白色的孩子」,原來河豚白子係其身體內毒素含量最低嘅器官,而卵巢則是最毒嘅器官,雌雄走兩個極端。
食後感:離奇地好好味喎!佢入口好細緻綿密,唔會食到一粒粒好似卵子咁;味道方面就有少少似海膽,不過係無咁甜,而係比較苦、回甘,同埋口感都無咁腍啤啤,而係結實少少嘅。同上面嘅蟹子同蔥粒配合得幾好!
結論:河豚白子好矜貴,事關條魚要養到三歲先會發育有精囊,仲要一條魚只有好細嘅精囊。所以以$38一件軍艦壽司可以試到河豚白子,係非常值得嘅!
河豚白子壽司

活赤貝
本身點餐時見餐牌上個名叫「活赤貝」,就以為係咪好似韓國活章魚咁,擺入口都仲係郁下郁下咁,原來佢上碟時已經唔再係生勾勾咁。但好彩嘅係都真係 非 常 新 鮮,味道鮮甜,質感方面就係表皮好滑劣劣,咬落好彈牙脆口,應該係我食過最脆口嘅赤貝!
活赤貝

總括呢間黃店,價錢係偏貴嘅,如果你想食平啲可以食佢嘅晚市定食套餐或刺身丼,但個人認為呢間餐廳嘅特色係個餐牌有林林總總較為稀有嘅菜式,包括之前介紹過嘅雞肉刺身、河豚白子,所以無謂食啲普通店鋪都食到嘅海鮮,不妨可以以a la carte嘅形式叫一啲覺得得意嘅嘢食!
當日我地黎食嗰晚咁啱係黑色暴雨,約好左朋友就費事甩底啦。但一路沿海邊行,傾盤大雨加雷電交加,我一度諗死啦會唔會為左食餐飯俾雷劈死。點知入到餐廳好驚訝發現,間餐廳係全full嘅。即使係橫風橫雨,而餐廳本身又唔係喺商場入面,而係一出門就會照頭淋雨,都可以客似雲來,大家可想而知東區居民幾鍾意呢間日本餐廳啦!
2020-09-30
本鮪壽司盛