餐廳: 天仁茗茶
資訊:

2020-02-02 301 瀏覽
今日得閒出街行下,自己太耐無出街行商場,連黃大仙開左間「天仁」都有所不知。呢間有埋雪糕櫃,我真係少見多怪。今見無乜人,就即刻買杯飲下。而家出面大多數珍珠奶茶都係以鮮奶黎沖,但當我飲下「天仁」呢杯珍珠奶茶,我飲到台灣風味 - 用奶粉黎沖的味道。而我再翻看餐牌,「天仁」呢個餐牌係有分「鮮奶茶」一列,亦有「香醇奶茶」一列,純粹我估計「香醇奶茶」一列並不是以鮮奶去沖。另外,我就覺得呢杯珍珠奶茶的茶味唔夠,比奶粉味蓋過。而珍珠內裡比較硬,不夠軟糯。總括而言,無論鮮奶也好,奶粉也好,我都希望不要蓋過茶味,下次有機會再飲,要叫茶濃。

今見無乜人,就即刻買杯飲下。

2020-01-28
外賣自取