2019-09-26
呢晚發生左件好電視劇橋段既一幕,就係係我完左活動準備等巴士返歸既時候,係巴士站見到昔日中學時期既師姐!!!我地仲傾到有車黎都視而不見,最後我地仲決定唔返歸,一齊搵個地方食dinner,繼續傾xppp我地去左車站附近既一間拉麵小店,格局裝修日系,雖然地方唔算大,但都唔會好逼夾~~全店只有兩款拉麵(蝦味噌/豚骨)同兩款小食(小龍蝦蟹籽沙律/餃子),可以單點拉麵或者套餐(配小食),我地都揀左配套餐,可以share兩款小食一齊食!!個晚我要左蝦味噌個款,拉麵鋪上櫻花蝦,係濃郁既湯底上增添蝦鮮之味 :)麵身為直麵,份量不少亦為掛湯~~配上豚肉叉燒同糖心蛋,總係覺得食拉麵就一定要配流心蛋,如果唔係就硬係覺得爭d爭d咁xppp而呢到既蛋都處理得唔錯,既是流心而味道得宜~~師姐就要左豚骨湯個款,麵條相同,亦係配上豚肉叉燒同糖心蛋,佢話整體味道都幾好 :)小食方面,日式煎餃子就一客四隻,煎得都尚算香脆,味道不過不失~~而小龍蝦蟹籽沙律就幾有驚喜!!沙律以球體呈上,再由自己包上紫菜同吃~當中既小龍蝦肉爽彈,加上有脆卜卜既蟹籽,口感豐富味道又match,下次如果黎都會encore ;)呢晚同師姐傾左好耐,講
麵身為直麵,份量不少亦為掛湯~~
而呢到既蛋都處理得唔錯,既是流心而味道得宜~~
而小龍蝦蟹籽沙律就幾有驚喜!!
沙律以球體呈上,再由自己包上紫菜同吃~
呢晚同師姐傾左好耐,講返起唔少以前讀書打波既趣事,真係好懷念昔日青春既時光啊!!