2025-03-01
今次去咗深水埗嘅劉森記麵家,呢間店外觀就係典型嘅香港舊式麵店,入面空間唔算好大,但勝在充滿煙火氣,人頭湧湧,好有熱鬧嘅氛圍。先睇下餐牌,價錢幾親民,嗰啲麵食同小食嘅價位基本喺$30-$60左右,對於想醫下肚又唔想花太多錢嘅朋友嚟講,呢度真係唔錯嘅選擇。叫咗碗雲吞麵,個麵條爽彈有韌性,屬於典型嘅竹昇麵口感,咬落“咯咯”聲。雲吞個皮滑溜,入面嘅蝦肉鮮甜彈牙,湯底清澈但味道濃郁,充滿蝦籽同大地魚嘅鮮香。同日本拉麵相比,呢種港式雲吞麵嘅湯底更加清爽,唔會有種濃厚嘅油膩感。再試下招牌蝦子豬手撈麵,豬手炆得好淋,入口即化,而且滷味十足,香氣四溢。撒上嘅蝦子為味道加添多一重層次。但有個小缺點就係,食到後面會覺得有啲膩。至於個菜心,炒得幾嫩,不過豉油味可以再淡啲,會更能突出菜心本身嘅鮮甜。其實港式麵食呢類嘢,就好似香港人嘅生活調味料。每日返工放學,路過麵店入去食碗麵,簡簡單單,但又充滿住溫暖。呢種味道唔單止係味蕾上嘅享受,更係一種情感嘅寄託,無論行到幾遠,都會掛住呢種家鄉嘅味道,只要一食到,就好似返到咗香港嘅大街小巷,充滿住熟悉嘅感覺 。