2006-02-09
25-1-2006 1930自己都係有生以來第1次來呢度食,真係大鄉里出城。約左食友一齊去鯉魚門食海鮮,當然要有熟人帶路點樣選擇海鮮,我地經過一輪開價及修改後,便將其材料送到這裡加工,變成佳餚。第1道上的是蒜茸粉絲蒸扇貝,味道係幾野味,自己則應為還有改善空間:蒜蓉份量減少三分一,蒸出來的汁落少少鹽,然後與粉絲混合一齊;避風塘炒瀨尿蝦不會因蒜及辣度而蓋\過新鮮,野味程度只是點到即止;白灼菜心大棵得來,沒有渣,加埋豉油及熟油就得,其實係靚貨的話,只須在水中落少少油及鹽已經搞貼,當然出面好少會咁做;清蒸鮑魚剛剛好一人一隻,幾鮮甜,排番好睇少少就更理想;白灼鮮魷係咁多菜式之中最清淡,極其量只係落少少鹽,但係所伴的蝦膏就不太好,一來對來講自己比較喜歡蝦醬,二來落左糖,會稍為破壞原味。蟹就分開左避風塘及薑葱,有食友唔食得辣,味道都幾鮮甜,食其鮮味先至係食蟹的最終境界,而不只是有沒有膏;芝士焗龍蝦,龍蝦稍為細隻左,但勝在用卡夫車打芝士,會比一般的更濃,有伊麵係底,係要有多少少汁去送麵,可惜不多;全晚最出色的都係大蝦兩味,蝦頭就用避風塘,身就以乾煎加豉油,好少蝦頭仍然好肉,亦好少可以成隻頭食到連渣都冇
自己都係有生以來第1次來呢度食,真係大鄉里出城。
蟹就分開左避風塘及薑葱,有食友唔食得辣,味道都幾鮮甜,食其鮮味先至係食蟹的最終境界,而不只是有沒有膏;芝士焗龍蝦,龍蝦稍為細隻左,但勝在用卡夫車打芝士,會比一般的更濃,有伊麵係底,係要有多少少汁去送麵,可惜不多;全晚最出色的都係大蝦兩味,蝦頭就用避風塘,身就以乾煎加豉油,好少蝦頭仍然好肉,亦好少可以成隻頭食到連渣都冇,蝦身總體煎得出色,仍有少少肉汁,新鮮即製亦係實肉,殼亦都煎得透徹,雖則唔係當造,俾多近百蚊仍然值得。
隨後與我同姓的老闆送了生果盤、甜品蛋散,可惜糖水因事前有人訂左,唯有下次再來,320蚊的價錢,稍為貴左少少,但未去到不能接受,飲飽食醉,走既時候已經係11時多。多謝一齊來食及關心我的食友、多謝攪手沙利王、多謝由屋企去碼頭的紅白酒,該枝紅酒真係易入口兼好飲、多謝整牙地方叫我去、最後要衷心多謝小葵及大田送我「一程」,否則返唔到「娘家」。