2024-11-30
早幾日收工,同Foo 走到後面街食春城銅鍋米線。步行一兩分鐘就到。餐廳用QR code 下單,好方便。餐廳有各款醒胃酸菜飯同即叫即滾湯飯,睇到餐牌都有啲心動想食。不過,最後揀左昆明媽媽推介既蟲草花椰子雞米線同招牌春城銅鍋米線。再加幾款小食,食到舔舔脷。蟲草花椰子雞米線$60加$8 轉雞髀加$12有竹笙加$18新鮮蠔仔超級大碗,未食都聞到好濃郁嘅椰子雞味。湯底入口舒服健康,有家既感覺,有蟲草花、紅棗、木耳,感覺既滋補又養生。食材份量都幾多,一邊食到見底都仲有蠔仔,飽滿得來又新鮮,無腥味。竹笙浸透左湯中精華,每條都肥粗多汁,爽口又入味。用$8轉雞髀果然係無揀錯。雞髀肉嫩好味,柔軟質地口感佳。招牌春城銅鍋米線$36$7 加金菇$12 竹笙$16新鮮牛肉用銅鍋做器皿,賣相吸引。材料相當足,食完好飽。肉碎、芽菜、腐皮、酸菜、木耳絲、甜酸菜等配料都唔少,一整鍋滿滿既。大中小辣度自由揀。新鮮牛肉都要一讚,剛熟既狀況,入口柔軟,口感細膩。秘製雞翼5隻$33 肉質嫩滑,夠入味,咸甜適中,食完一隻又一隻。炸脆脆蝦膠豆卜3粒$22外層鬆脆可口,一咬就碎。蝦膠柔軟中帶濕潤,保留少許水份令整體不乾身。大大件,好
蟲草花椰子雞米線$60
$7 加金菇
$12 竹笙
$16新鮮牛肉
秘製雞翼5隻$33
肉質嫩滑,夠入味,咸甜適中,食完一隻又一隻。
炸脆脆蝦膠豆卜3粒$22
外層鬆脆可口,一咬就碎。蝦膠柔軟中帶濕潤,保留少許水份令整體不乾身。大大件,好味道。
口水雞$45
開胃辣度,夠晒醒神。肉嫩鮮味,咬落有口感。皮滑無比,連皮食都滋味。份量唔小,抵食!
爆漿紅糖糍粑3粒$20
平時食糍粑,通常都係外邊稍為有紅糖醬。今次食爆漿紅糖糍粑有驚喜,一咬就爆出紅糖漿。加上煙靭軟糯嘅口感,滋味在心頭。