2025-01-09
捉住蟹粉季的尾巴,終於嚐個究竟…. 張曼玉題名嘅 Do Re Mi (哆唻咪) 超好食! 係一兩蟹黃、二兩蟹粉、三兩河蝦:蝦仁鮮爽,蟹醬口味自家調製,煮得恰到好處(已經超越我最鐘意嘅夏麵館煨麵地位🤭)就咁一匙一匙食好正,配饅頭都可以。蟹粉小籠包用鐵板煎脆好有驚喜,從來未試過嘅湯汁小籠包可以個底香脆又保持到皮薄餡靚!難度非常高嘅一道菜,拌鎮江醋食更正。蟹粉撈飯、蟹粉撈菜同精裝五小碟份量大,味道一流,食完大滿足。撈飯用以健康五常米,粒粒飽滿,配合蟹粉撈起,新一年一定金玉滿堂。高度欣賞五小碟:蒜香四季豆爽脆、虎皮素鵝鬆脆裏住金菇、海蜤頭青瓜超鮮甜、鎮江水晶肉精緻軟嫩、涼拌小木耳麻辣惹味。湯品:瑤柱豆腐羹熱辣辣,足料,仲落咗銀芽韭黃,冬天飲好舒服暖胃。甜點:開心果高力入面有流心醬,果仁味濃厚好好食;凍豆漿夠滑;夏伯伯酸梅湯值得一試,甜甜凍凍好適合解膩,好岩我哋口味(微微酸甜,甜度上佳)。