2020-01-15
表妹考到專業試升到職,當然要賀一賀啦,人大左就慶祝自然要quality rather than quantity, 所以專誠揀左間間有水準的西餐廳食晚餐慶祝吓。 餐廳叫Nathan House, 位於尖沙咀山林道, 由馬會果邊上去教會過兩個鋪位就到, 方便易搵。 餐廳分內外, 內裡環境裝修當然有番咁上下,黑格調為主配紅色sofa,水晶吊燈, 時尚得黎夠晒格調。至於室外,一邊牆身係經設計的壁畫, 掛上燈飾,浪漫得黎又有氣氛。 自製麵包籃 點完主菜侍應先送上自製麵包籃, 我和表妹分別選了黑麥包、粟米片、辣肉腸麵包, 配以岩鹽牛油橄欖油與及黑醋伴食, 麵包微暖溫熱剛好入口, 辣肉腸麵包其實不點任何 油與醋也好好吃, 夠鹹香但不油膩,粟米片大大塊夠脆身。 阿拉斯加蟹肉伴牛油果,芒果杯 蟹肉沙律 以新鮮取勝, 蟹肉畀得一啲都唔手緊, 下低伴以牛油果、洋蔥、芒果他他, 配上少許油醋和黑椒, 食完令人更開胃。 是日餐湯是腰果椰菜花湯 雖然這是一個素湯, 但以腰果入饌, 會令湯底更鮮甜濃稠, 又不會像肉湯般油膩。 配以打得細膩的椰菜花, 湯底有椰菜花的鮮甜, 也有腰果的濃郁, 整道湯鮮甜
自製麵包籃
阿拉斯加蟹肉伴牛油果,芒果杯
是日餐湯是腰果椰菜花湯
雖然這是一個素湯, 但以腰果入饌, 會令湯底更鮮甜濃稠, 又不會像肉湯般油膩。 配以打得細膩的椰菜花, 湯底有椰菜花的鮮甜, 也有腰果的濃郁, 整道湯鮮甜美味口感豐富。
慢煮36小時美國牛肉配香草牛骨髓洋薏米
主菜 單係名稱已經讓人有嶄新嘅感覺, 首先,件牛肋肉係大大件,一睇就令人好興奮。 慢煮36小時嘅牛肋肉, 落刀果下已經感受到好鬆化勁軟淋, 而且牛肋肉肉味濃郁, 與燒汁非常match。
烤烘後嘅牛骨髓脂鄉豐盈甘香油滑, 配上味道較淡的洋薏米, 一濃一淡剛剛好。
飄浮島
漂浮島賣相 同名一樣, 各式各樣嘅雪芭同水果喺娛樂 乳酪 上高飄下浮下, 雪巴分別有荔枝玫瑰、 raspberry 及 士多啤梨味, 清新 香甜帶微酸味道不作假。 而中間係焗蛋白, 視覺味覺通通都是滿分。
總結嚟講, nathanhouse服務到位,食物高質有誠意, 而且環境一流舒適, 的確讓人再三回味。