2023-11-10
話咁快又到食蟹季節,尤其是近排大閘蟹越來越靚,蟹膏開始澎湃,喜歡擦蟹既朋友,又可以開懷大吃一番。當然,下下要成隻拆都幾麻煩,在下此類懶人,最好就有人拆埋煮埋就最好。尖沙咀金域假日酒店龍苑中菜廳,係個人幾鍾意的一間餐廳,自己生日飯,又或者同朋友移民餞行,都試過係龍苑食飯,近排佢又推出[“蟹”逅在龍苑]套餐,原價$888,但優惠價只不過$638,加埋一同茶芥,大約$700左右,看似比其他地方貴,其實當中包含兩隻大閘蟹,比起好多地方只得一隻,真係幾抵食,再想加多一隻,都係$120。龍苑四小碟醉雞. 手拍青瓜.燒腩仔.陳醋雲耳四小碟前菜係醉雞、手拍青瓜、燒腩仔及陳醋雲耳。醉雞是預期的嫩滑帶酒香、拍青瓜清新爽脆、燒腩皮今次有點韌,而雲耳爽口彈牙。鮑魚絲海皇羹除了應有的鮑魚絲之外,更有蝦肉及花膠絲,非常滋補,勾芡亦未有過火,不錯。紫蘇蒸大閘蟹(兩隻)足4兩半重,簡單的紫蘇葉清蒸,蟹膏已見豐富,入口帶點黏嘴,而且仲可以有兩隻食,啱晒喜歡食大閘蟹既朋友。食大閘蟹又點可以無杯花雕呢?加粒話梅入口更可口。花雕蛋白蒸蝦球蛋白火喉拿捏得準,入口嫩滑,又有些少酒香,蝦球早已褪殼,可以啖啖肉,啱我。蟹粉蟹肉扒豆苗
當然,下下要成隻拆都幾麻煩,在下此類懶人,最好就有人拆埋煮埋就最好。 尖沙咀金域假日酒店龍苑中菜廳,係個人幾鍾意的一間餐廳,自己生日飯,又或者同朋友移民餞行,都試過係龍苑食飯,近排佢又推出[“蟹”逅在龍苑]套餐,原價$888,但優惠價只不過$638,加埋一同茶芥,大約$700左右,看似比其他地方貴,其實當中包含兩隻大閘蟹,比起好多地方只得一隻,真係幾抵食,再想加多一隻,都係$120。
龍苑四小碟
醉雞. 手拍青瓜.燒腩仔.陳醋雲耳
四小碟前菜係醉雞、手拍青瓜、燒腩仔及陳醋雲耳。
醉雞是預期的嫩滑帶酒香、拍青瓜清新爽脆、燒腩皮今次有點韌,而雲耳爽口彈牙。 鮑魚絲海皇羹
除了應有的鮑魚絲之外,更有蝦肉及花膠絲,非常滋補,勾芡亦未有過火,不錯。 紫蘇蒸大閘蟹(兩隻)
足4兩半重,簡單的紫蘇葉清蒸,蟹膏已見豐富,入口帶點黏嘴,而且仲可以有兩隻食,啱晒喜歡食大閘蟹既朋友。 食大閘蟹又點可以無杯花雕呢?加粒話梅入口更可口。 花雕蛋白蒸蝦球
蛋白火喉拿捏得準,入口嫩滑,又有些少酒香,蝦球早已褪殼,可以啖啖肉,啱我。 蟹粉蟹肉扒豆苗
又係懶人菜,啖啖蟹粉中夾雜翠綠粉嫩的豆苗,天使與魔鬼的結合。 生拆蟹粉小籠包
夾起完全沒有穿破,包皮柔韌有彈性,咬落多汁而且味鮮,有水準。 砂鍋薑米蟹粉炒飯
畢竟大閘蟹性寒,少不免要用上薑茶之類輔助一下,所以蟹粉炒飯都加入了薑粒,而且飯粒炒得好乾身,細緻處見功夫。 黑糖薑茶湯圓
個人覺得龍苑的薑茶論辛勁同甜度,堪稱尖沙咀之冠,最記得曾經有一次竟然給在坐朋友喝光,實在有點誇張。
今次重逢,辛勁不減,湯圓亦軟綿甜美,作為壓軸最好不過。