今日放工同老公去上環撐枱腳, 佢提議去食之前雜誌介紹過果間八蠔吧, 佢話因為呢度嘅老闆開蠔技術非常好, 保證唔會食到我最怕嘅蠔殼同一定乾淨衛生, 而且餐廳仲有提供我最愛吃嘅黑毛豬, 既然係咁, 我就應承老公, 陪佢食一餐佢成日都想去食嘅生蠔啦。😊餐廳老闆好熱情, 我地一到餐廳佢已經開始介紹是日推介嘅食物, 今日嘅生蠔有4款, 全部都係老闆親自由法國訂購空運黎嘅, 老公揀左當中3款, 由於我地到餐廳時間都幾早, 客人未多, 我地可以企係度睇老闆John Stewart為我地示範開生蠔, 佢介紹佢款開蠔手法係屬於英式, 每一隻生蠔開殼之後, 佢都會把生蠔反轉, 確保每隻都乾淨衛生, 咁樣食客可以食得非常放心。👍老公揀嘅3款生蠔分別係KYS Marine, Majestic和Ostra Regal, 佢一個人已經食左半打, 我就每款食左1隻, 由老闆開嘅生蠔果然非常乾淨, 而且保存到好多海水, 加上幾滴檸檬汁之後, 一啖食入口, 蠔肉嘅鮮味充滿哂整個口腔, 連平時唔多食蠔嘅我都好鍾意。😳由於我要戒口唔食咁多牛, 老公都要陪我食豬肉, 難得有我最愛嘅西班牙伊比利亞黑毛豬食, 當然要點一份啦,

由於我要戒口唔食咁多牛, 老公都要陪我食豬肉, 難得有我最愛嘅西班牙伊比利亞黑毛豬食, 當然要點一份啦, 西班牙黑毛豬煎到熟度剛剛好, 口感軟腍彈牙, 肉味濃郁, 正。👍

老公揀嘅招牌海鮮扁意粉味道好少少辣, 大蝦, 青口同帶子等海鮮好豐富, 大蝦好大隻, 青口好鮮甜, 配上爽滑扁意粉, 非常惹味。😋

最後食埋甜品Tiramisu, 埋單每位大概$500 , 價錢合理。