2006-12-16 17 瀏覽
在「商務x書館」打書釘近個半鐘,差不多近六點。女伴下班後,從中環乘Star Ferry 來TST,便鑽入Star House basement 那間麥咖啡。女伴想吃甜點,選了「法式焦糖布甸芝士蛋糕」($22)、「聖誕朱古力慕絲蛋糕」($23)。飲品點了「蜜糖咖啡」($21)和「Flat White」($17)。「法式焦糖布甸芝士蛋糕」好香Caramel 的獨特味道,質地略嫌硬,大概係雪櫃的濕度問題!?「聖誕朱古力慕絲蛋糕」的碟子裝飾好漂亮,心生好感,這是糊上朱古力脆皮的夾心蛋糕,由朱古力慕絲和朱古力海綿蛋糕夾出來。脆皮略厚硬,蛋糕體都幾好味。「蜜糖咖啡」味道唔錯,飲得出係以蜜糖調製。「Flat White」因為奶泡幼滑濃稠,相當好飲。咖啡部份亦因為係TW,美味依然。==========================================題外話:飲完呢杯啡,正式開始血拼海港城!在連卡佛和Facess 的短短個半鐘,女友留連YSL、Dior、Givency、Anna Siu 化妝品專櫃,係咁狂掃化妝品和護膚品。之後,再過Vivienne Westwwod 買手提包和手機繩。咁就
題外話:飲完呢杯啡,正式開始血拼海港城!在連卡佛和Facess 的短短個半鐘,女友留連YSL、Dior、Givency、Anna Siu 化妝品專櫃,係咁狂掃化妝品和護膚品。之後,再過Vivienne Westwwod 買手提包和手機繩。咁就八隻金牛!!!
男和女真係好唔同,我整天在這兒只拍照和吃而已,才消費佰多塊錢。但女伴只短短兩個鐘shopping,所花的係我整天消費的六十多倍!賺錢給女伴消費,大概係男人的任務。睇見她笑得咁sweet,錢係使得好值得。