全城匯商場連同海之戀一樣,都係直接毗鄰荃灣西鐵站,但係對比遠少少例如荃新天地呢d 蒲點就發展得慢好多,落成只有一年左右,而商場叫有d o野行下更加只係呢幾個月o既事。今次特登o黎到,行完don don donki,順個便都發挖下有咩新餐廳好食!呢間台灣餐廳設計簡約,用色為淡水泥同淺木色,感覺自然而舒服。配上落地大玻璃,對出係商場一個通道交匯處o既位置,所以視覺extend 出去特別開揚。一座低,聽住悠揚o既周杰倫,店員隨即遞上消毒濕紙巾同埋一個口罩套,安排貼心。主菜有六、七款可以揀,其中鹽酥雞、滷肉飯呢d 咁signature o既菜式,當然唔少得。佢係定食形式咁上,o係主菜以外會會包一份開胃菜同埋白飯,飲品另叫。定食o既前菜天天不同,今天係一細碟kimchi,將大白菜醃到到酸酸辣辣。白飯o係menu 上強調係用上台灣蓬萊米,誠意可嘉。我o既呢客鹽酥雞套餐($70),碟雞係頗大o既一盤,d 雞粒蘸滿粉漿o既外層炸到ok 鬆脆。o係出面食好多時店家都會炸好後瀋好多鹽同辣粉等o既香料,呢度都有落但唔會過多,保留一點滋味之餘,食完又唔會覺得好鹹好頸渴咁。食台灣o野又點可以唔嘆番杯台式飲品﹖對

鹽酥雞套餐 ($70)
開胃菜
台灣蓬萊米飯

鹽酥雞

食台灣o野又點可以唔嘆番杯台式飲品﹖對比起一般珍珠奶茶鋪或者台式餐廳,佢選擇唔算多,只有七款飲品,但仍唔難搵到心頭好。仙草奶綠(跟餐加$12) 甜度唔高,帶點綠茶o既草澀。一路用枝飲筒飲,d 仙草涼粉就一路跟埋枝筒啜上o黎,口感唔錯。
仙草奶綠 (跟餐加$12)
鹽酥雞套餐 ($70)