2017-03-04 733 瀏覽
星期六放假,通常都會同屋企人飲早茶,樓下好多酒樓,但我喜歡青葉海鮮酒家的點心,又平又好味。星期一至六都有特價早茶,所以價錢唔貴,做街坊生意。免治牛肉腸,牛肉唔算多,但腸粉皮滑,話明免治牛肉,牛肉是蒸牛肉球果種牛肉,如果要求高的人可能嫌外表唔夠靚同不是鮮牛肉,但我喜歡佢口感軟滑,同價錢平,$8.8 而已。呢個係孖寶的,我揀皮蛋瘦肉粥配奶黄包。是流心奶黄,熱辣辣,小心食,一咬流晒奶黄出來灼親個嘴。包皮非常軟棉,奶黄香,唔會太甜,不會覺得膩。皮蛋瘦肉粥足料,一大碗可分成兩個酒樓細碗,有好多皮蛋、咸蛋、肉碎,味咸香,粥煮得綿,夠杰身,我本身唔鍾意食好稀的粥覺得無口感,呢個粥多料又有口感,啱廣東人口味,早餐食返碗清腸胃。古早糯米雞,$11.8 ,唔算好大隻,睇下材料同味道先。有肉碎,冬菇,一粒鵪鶉蛋,一粒臘腸,咸味適中,用料不算多,糯米煙韌。懷念以前細個食的糯米雞有隻雞中翼在裡面的,現在一般都無。不過呢隻價錢平,都食得過,一個人食都會飽滯。我好鍾意食呢間的粉果,都係$8.8潮州粉果足料大隻,喜歡它咁多材料一齊食時,好有層次感。鴛鴦燒賣,必點,因為抵食,$11.8燒賣是基本茶樓都應有的,唔可以唔好
星期一至六都有特價早茶,所以價錢唔貴,做街坊生意。
古早糯米雞,$11.8 ,唔算好大隻,睇下材料同味道先。
我好鍾意食呢間的粉果,都係$8.8
潮州粉果足料大隻,喜歡它咁多材料一齊食時,好有層次感。
鴛鴦燒賣,必點,因為抵食,$11.8
燒賣是基本茶樓都應有的,唔可以唔好食,蝦肉爽口彈牙,覺得新鮮,上有蟹子增加鮮味,呢個價錢來說無得挑剔,因為試過另一間酒樓有變壞的燒賣,以後唔幫襯,呢間多街坊幫襯,賣得快,食材是唔差的。而牛肉燒賣是牛肉球果種免治牛肉包左燒賣皮,當是生竹牛肉球,唔洗再叫碟牛肉球啦,一籠兩味,所以必食。

呢餐食左六樣野,唔洗$80, 真係益街坊,我當然間中都有幫襯下啦。