冷氣改變了我們恆常的習慣,不用等待嚴冬,也可以來個火鍋或煲仔飯。今晚是後者,西環的嚐囍,慕名已久,終於有機一試。小二哥建議招牌白鱔排骨煲仔飯 $80,當然無異議。完美的煲仔飯,首要飯心軟熟,飯焦香脆。尤其喜愛加熱水變飯焦湯飯,獨有的焦香味,無可替代。白鱔新鮮肥美,配以惹味的豉汁,可以多幾件就更完美。🤗🤗排骨瘦多肥少,合現代人胃口;雖然少肥,但沒有嚡口感,加點甜豉油,更覺美味。XO醬韮菜花炒蝦乾銀魚乾 $108,材料有韮菜花、韮黃、紅辣椒,紅蘿蔔絲、銀魚乾、蝦乾。韮菜花保持到爽脆軟腍兼備的口感,顏色翠綠;銀魚仔炸得香口鬆脆,加上微辣的XO醬吊味,火喉又拿捏得剛剛好,整體很完美。蝦乾夠大隻,炸得脆卜卜,勁香口😙😙薑蔥生蠔煲 $128 ,材料簡單,只有料頭薑、蔥、及生蠔。材料越簡單,就越考大廚功架。採用日本廣島蠔,上枱時熱辣辣,一煲有十多隻。廚子功夫了得,吃起來蠔隻口感不遜於桶蠔,值得一讚🖒🖒是日晚餐,一煲兩餸 😁😁街坊價錢,車呔質素,比一般中價酒樓更優質,難怪客人絡繹不絕。

白鱔新鮮肥美,配以惹味的豉汁,可以多幾件就更完美。🤗🤗

蝦乾夠大隻,炸得脆卜卜,勁香口😙😙

是日晚餐,一煲兩餸 😁😁