2012-03-23
它是西環區的街坊老店,今次我有訂枱,五個人去到,馬上就有得入餐前小食鳳尾魚幾特別,成條魚一口一條,連骨食,脆脆哋,醒醒胃牙帶魚德記啲做法不是死咸那種,點着豆醬食,完全唔腥,甘香可口,送粥一流鹵水鵝肉片拼鵝肝鵝肝之前唔覺有賣,引入新品種,食客有口福,鵝肝入口甘香味美,鵝片点醋食可口非常。值得一讚是他們的鹵豆腐,香滑,有豆香,而且可在例牌以外隨意添加二三件,order有彈性,唔似其他檔口,乜都要揾你叫例牌。炸餅兩大件,上枱時像雙層巴士,大家高興得拍起掌來,好味!魚湯浸白菜仔這魚湯浸白菜是清中帶鮮,完全冇炒菜的肥膩,但偏淡胡椒豬肚湯本人很愛胡椒的味道,湯是酸中帶辣,湯底頗佳,聽說大肚婆喝了可以驅風,点了一大窩,五個人襯熱把它喝光,可謂極速完成。:仔粥点了一碗,試吓味,仔略生,地魚的味不討好,是做得較差的一道咸擰檬七喜聽說這是最好的配搭,咸檸的咸味會提昇七喜甜味,我想返起我哋細個,食西瓜灑鹽,效果類同。走啲時候留意到原來有大Jar 細Jar可供買走,一於買返去冲比啊媽飲。總體來說德記給我的印象頗企理,味道都守得住,只可惜唔就脚,約人就有排解釋,寄望地铁。這餐盛惠$510元,食得好開心,唔
餐前小食鳳尾魚
幾特別,成條魚一口一條,連骨食,脆脆哋,醒醒胃
牙帶魚
鹵水鵝肉片拼鵝肝
炸餅
兩大件,上枱時像雙層巴士,大家高興得拍起掌來,好味!
魚湯浸白菜仔
這魚湯浸白菜是清中帶鮮,完全冇炒菜的肥膩,但偏淡
胡椒豬肚湯
:仔粥
点了一碗,試吓味,仔略生,地魚的味不討好,是做得較差的一道
咸擰檬七喜
這餐盛惠$510元,食得好開心,唔錯!唔錯!