2013-11-25 2438 瀏覽
眾多親友當中,小肥同FF表妹感情最好,適逢表妹生日,小肥表哥當然係比佢話哂事,同佢食飯慶祝啦 !表妹所揀選o既Masu距離蘭桂芳只係一個街口,離巴士站、小巴站、地鐡站、電車站都相當近,交通本應好方便,可惜去餐廳必先行上一條樓梯,雖然梯級數目唔算多,但對於年紀大又或者係行動不便o既客人黎講就有啲難度囉 !餐廳有個坐得十幾人o既sushi counter,同埋約十張散枱,地方寬敞,光線充足柔和,梳化櫈亦闊落舒適,以黑色為主o既裝修配上爵士背景音樂,簡單中帶一份潮味。當晚招呼我地o既兩位服務生都唔識講中文,估計係尼泊爾人。佢地一男一女都非常友善,除咗落單時推介食物,食飯中途亦親自為我地換碟,飯前飯後更自動送上熱毛巾,極為體貼 !當XO仔提及到喺餐廳網頁度睇到佢地做緊個吞拿魚同海膽promotion,哥仔就解釋話其實個promotion啱啱已經完咗,不過因師傅唔介意為我地烹調,所以就攞咗個牌出黎比我地揀,我地兩老表心感無限感激之餘,當然係立刻連聲道謝啦 !表妹最愛食菜,所以先點咗一味沙律,而表哥則提議叫一客壽司及小食送自攜o既日本sake「麒麟秘藏酒」。除咗試餐廳特別為我地炮製o既海膽

表妹最愛食菜,所以先點咗一味沙律,而表哥則提議叫一客壽司及小食送自攜o既日本sake「麒麟秘藏酒」。除咗試餐廳特別為我地炮製o既海膽及吞拿魚限定菜式,明知Masu係一家爐端燒料理,我地亦不忘叫咗三款燒物試吓餐廳o既主打食品!
麒麟秘藏酒
Shabu Shabu Salad with Spicy Sesame Sauce涮涮鍋沙律($100):依味沙律無論係菜定係牛肉,兩者o既份量都可稱得上為勁量級
!牛肉啱啱好夠熟,肉質唔老,同個微辣o既芝麻汁好夾,小肥只係嫌啲菜好苦(表妹話OK,所以佢包銷啲菜
,表哥就負責食牛肉)。
Japanese Globefish珍味魚干($80):暖暖o既雞泡魚干,其煙韌o既質感同帶甜o既味道只屬一般。
Japanese Globefish珍味魚干($80)
Semi Fatty Tuna Sushi($ 80/pc):魚生中小肥最愛吃油甘魚,可惜當日冇哂貨
,所以我地最後叫咗兩件中拖羅壽司。中拖羅壽司雖然唔係入口即溶,但勝在份量足,質感尚算中規中矩。
Semi Fatty Tuna Sushi($80/pc)
Special Promotion之Tuna Tartar Trio – Spicy, Yuzu, & Crunchy Mayo($85):我地兩個都同意應該由右手邊o既柚子味食起,向左移會越食越濃味。右手邊o既柚子吞拿魚粒粒酸酸甜甜;中間o既意日混合兒之「混醬」吞拿魚他他以橄欖油、醋、及沙律醬調味,加上魚子喺面,質感最滑,味道偏甜;左手邊o既Kimchi吞拿魚他他"fuse"得唔錯,唔會太辣,溝埋中間嗰款「混醬吞拿魚」更另有一番風味
!小肥建議餐廳應該考慮長期供應依味咁有創意o既醒胃fusion菜式!
Special Promotion之Masu Hon-Maguro House Roll – Fatty Tuna, Sea Urchin, Salmon Roe & Sweet Shrimp($120):小肥好怕食三文魚子,嫌佢重口味,但係表妹一再強調靚o既三文魚子係絕對唔腥唔咸,而且係佢生日,表哥當然係順表妹意叫黎試吓啦
!Masu獨家推出o既Masu Hon-Maguro House Roll好正,雖則唔係好食得出有甜蝦,但海膽滑溜,三文魚子唔咸唔腥,吞拿魚碎又夠濃味,配搭優質新穎,表妹真係好有眼光
Masu Hon-maguro House Roll – Fatty Tuna, Sea Urchin, Salmon Roe & Sweet Shrimp($120)
Special Promotion之Sea Urchin Wrapped in Seaweed Tempura w/ Green Tea Sea Salt($ 98):海膽天婦羅外層o既紫菜薄脆乾身,主材海膽香甜嫩滑,既新鮮又新奇!輕輕粘上綠茶鹽,野味得黎散發著陣陣清香,猶如置身於大海中嘆茶
,真係寫意!
Masu Robata Skewers – Ox Tongue牛舌($ 45/串):牛舌厚得黎好韌,而且落得太多胡椒同蒜頭,所以好咸
,全晚最唔掂之菜式!
Masu Robata Skewers – Kagoshima Black Pork Belly五花腩($ 42/串):厚厚o既五花腩肥瘦分明,尚算香口野味,可惜食完成口油,XO仔對此燒五花腩有所保留!
Masu Robata Skewers – Homemade Minced Chicken Ball雞肉軟骨棒($ 48/串):燒物中以此款雞肉軟骨棒最為美味!雞肉碎中除咗混入咗雞軟骨,入面仲有大大粒芝麻,配上哥哥仔喺我地面前以雞蛋攪製之醬汁,效果香脆爽甜且唔太粘,掂呀

其他收費及優惠:
開瓶費:喺餐廳每幫襯一樽酒,即可豁免一樽自來酒o既開瓶費。
2013年12月31日前用AE埋單可享有9折優惠
有樣野不得不提o既就係餐牌紙造o既內頁頗為「巢」皮殘舊,且有不少醬汁痕跡,用膳時又有兩隻唔知蚊定烏蠅o既物體飛黎飛去,令XO仔幾反感
,故此扣咗餐廳兩分衛生分。

總結,位於中環o既Masu其實位置同室內環境都幾唔錯,唯一大廈前面條樓梯有少少歧視行動不便之食客;年紀唔細o既大肥爸爸一聽到要行樓梯就第一個灑哂手拎埋頭話冇興趣試
。雖則Masu主打爐端燒料理,但小弟覺得師傅所精心炮製o既魚生卷物交燒物更為出色,其吞拿魚及海膽限定菜式尤其嶄新美味,兼且大件夾抵食。此外,外籍服務生落力有禮,工作不假手於人,事事親力親為,值得嘉許。見FF表妹食到讚不絕口,小肥表哥用AE埋單又有九折優惠,可以話係「雙贏」呀

2013-09-17
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
  • Masu Hon-maguro House Roll – Fatty Tuna Sea Urchin Salmon Roe & Sweet Shrimp($120)
  • Tuna Tartar Trio – Spicy Yuzu & Crunchy Mayo($85)