2018-12-13
尖沙咀嘅聖誕燈飾已經亮咗燈,所以前兩日放工去欣賞下呢個聖誕燈飾,最靚莫過於1881同海港城嘅裝飾,睇完海港城嘅燈飾順便去咗佢LCX入面嘅The Joomark食飯。餐廳嘅位置非常好,坐近窗邊睇到曬中環嘅夜景,我哋七點半左右去到,順便可以睇埋八點鐘嘅幻彩匯香江,原來而家匯香江仲會有煙花放認真落本。呢間餐廳之前都食過幾次覺得幾正,佢哋主打食韓國食品,有炸雞、火鍋、冷麵、飯卷等等唔同嘅韓國美食。原來佢哋餐廳而家逢星期二係有火鍋放題,而星期三就係炸雞放題,不過我哋去嗰唔係依D日子,所以我哋只係甜咗套餐火鍋。我哋選擇咗人參雞鍋做湯底,淨係個湯底已經有一大隻人蔘雞,人蔘雞入面讓咗滿滿嘅糯米,加埋原條人參,食完呢個湯底都已經好暖同埋半飽;佢嘅雞肉非常嫩滑,唔會 諧剛剛好。另外地點咗個韓牛拼盤, 韓牛果然係高質素,將佢放入火鍋幾十秒已經食得,牛肉味好重,又嫩滑所以不停係咁食啲韓牛。配料仲有一大個雪耳球,要將佢剪成細份,放入火鍋索曬啲人參雞湯 非常好味。仲有自家製泡菜蝦滑同墨魚滑,佢同平時打邊爐食開嘅蝦話同墨魚滑最大嘅分別就係佢帶有輕微嘅泡菜辣味,有新鮮感得離又好味。配菜有羽衣甘藍、冰菜、紫薯、南瓜、芝
配菜有羽衣甘藍、冰菜、紫薯、南瓜、芝士腸、粟米同埋豆結,非常豐富,分量多到差不多食唔曬,有質素又好味。
整體嚟講呢間餐廳位置又好,食物質素又高,同朋友嚟gathering就最啱。