2019-10-12
雙十日子就係去左食台灣野,之前分別係圓方及又一城經過過呢間餐廳,睇個名同裝修格調以為係食西餐,點知原來係食新派台灣菜,仲要係連鎖餐廳。環境位於樓上舖,佔兩層,中環分店唔似我之前經過果兩間分店咁有華麗既門面,可能因為係樓上舖,面積不大,故沒有位置再放門牌,但內裡裝修比人感覺都舒服,仲有趟門除左裝飾用途仲可以拉開放袋係入面,設計周到。黃金炸苦瓜 $88台灣菜招牌之一,鹹蛋黃炸苦瓜,外層炸粉夠薄夠香口,苦瓜甘香脆口,兩者互相中和。招牌三杯雞 $98小菜必數三杯雞,三杯為麻油、醬油及米酒,仲有不能少冰糖及九層塔。上色好靚,雞既偽份量都多,外層沾滿醬汁,香濃且甜度夠,用嚟撈飯一流,雞肉肉質亦幾嫩身,忍唔住食埋啲薑同九層塔,實在惹味。古早魯肉飯 $62一向定價低既魯肉飯,呢到售價$62,以香港台灣菜餐廳既魯肉飯嚟講,價錢確係比較昂貴。魯肉飯向來係細細碗,魯肉份量適中,為半肥瘦,撈匀再食就略微唔夠汁撈。招牌牛肉麵 $108點少得食牛肉麵,有牛腩、牛筋,湯底仲有少許榨菜,鹹度適中,麵質彈牙,牛腩牛筋都幾入味,肉質不會過老,正常發揮。總括而言,中環定位價格,服務不錯,食物之中黃金炸苦瓜及招牌三杯雞亦岩我
黃金炸苦瓜 $88
招牌三杯雞 $98
古早魯肉飯 $62
招牌牛肉麵 $108
總括而言,中環定位價格,服務不錯,食物之中黃金炸苦瓜及招牌三杯雞亦岩我口味。
附:餐牌參考