2024-06-18
難得嚟到西灣河接朋友放工,咁就順便搵吓附近有啲咩食,佢就同我講話附近有間韓式炸雞好正,所以就諗住試吓。位置都幾方便,距離地鐵站都唔遠。而餐廳座位好闊落,坐得都好舒服,一班人聚會都幾適合,可惜當日淨係得我同朋友兩個人。不過我同朋友都有少少眼大肚細,我覺得呢個份量三、四個人食都唔係一個問題。‣ 自選無骨半半炸雞(甜辣 & 蜂蜜蒜蓉) $103 & $118我自己比較鍾意食偏甜口味嘅雞,自己唔係話太鍾意啲好乾身嘅雞,鍾意佢哋裹住醬汁、偏濕潤嘅口感。兩款比較之下,我比較鍾意甜辣多啲。雖然話就話係甜辣,但係其實辣味唔會好重。蜂蜜蒜蓉我覺得都好香,視覺效果上我覺得比起甜辣靚啲,餐廳落蒜蓉都幾重手,個好處係令到個蜂蜜都唔會淨係得死甜味。我覺得餐廳嘅炸雞做得好出色,因為咬落去嘅時候會做到有少少爆汁,肉質夠細嫩,而且佢個份量夠多,最後食唔晒都覺得有少少對唔住隻雞。‣ 海鮮煎餅 $168海鮮煎餅就係煎薄罉,因為本身我就好鍾意食鹹嘅薄罉,又諗住本身嗌嘅炸雞都比較重口味,所以就嗌個煎餅中和下。煎餅本身已經好夠味,我都冇點過汁,幾乎每一塊我都食到蝦仁同魷魚,所以先話佢足料。而煎餅入邊都有啲洋蔥,洋蔥嘅鮮甜可以中
‣ 海鮮煎餅 $168
海鮮煎餅就係煎薄罉,因為本身我就好鍾意食鹹嘅薄罉,又諗住本身嗌嘅炸雞都比較重口味,所以就嗌個煎餅中和下。煎餅本身已經好夠味,我都冇點過汁,幾乎每一塊我都食到蝦仁同魷魚,所以先話佢足料。而煎餅入邊都有啲洋蔥,洋蔥嘅鮮甜可以中和到油膩嘅感覺。即使嗰日真係好飽,但個人都幾推薦同埋幾鍾意海鮮煎餅。
‣ 無酒精麗塔(西柚子味) $78
由於第二日我同朋友都要返工,所以就冇嗌到酒,真係有啲可惜,我覺得炸雞本身就係要配酒,但係都忍唔住嗌咗一個無酒精嘅。最後都幾慶幸自己嗌咗,因為始終我叫咗兩款都係甜口味嘅炸雞,無可避免去到最後都會有啲膩,西柚味嘅嘢飲本身酸酸甜甜,略帶苦澀。當我食完啲酸蘿蔔嘅時候,佢就可以起到一個解膩嘅作用。