2024-11-23
又一個愉快的週末,好開心今年抽中「太古港樂星夜交響曲」嘅入場門票😍,襯住男朋友休息日,決定出街行吓食吓飯拍吓拖🤤是日選擇了位於西營盤水街的牛油果餐廳,亦都係間墨西哥餐廳~Verda MAR,我地去到大概2點,好彩早咗咋,原來餐廳3:30落場🫠,仲趕得切睇音樂會前食番餐好嘢🥳🥳入座後第一時間係諗起迪士尼一套以墨西哥為背景的電影《玩轉極樂園》/ 《coco》,因為餐廳內好多小擺設及裝飾都令小妹有呢個感覺🤭🤭!我地揀咗幾款美食Share~🐔Chicken Wing Pique Dulce-one 🌶️甜辣辣,算係少辣都辣到小妹要飲水🥵🌮TACO 3pc-雞肉、傳統豬肉、炸魚,配番茄粒、洋蔥粒、芝士、牛油果醬,外皮唔係脆卜卜,而係好似比得包咁軟綿綿🤭🥑Avocado Fries-以前睇日本節目發現日本人會整牛油果天婦羅,估唔到Verda MAR有炸牛油果呢款料理,牛油果變鹹鹹哋,外脆內軟又幾過癮喎🤭🇲🇽Birria Beef Stew-傳統墨西哥燉肉,慢煮至少兩天的牛肉濃湯,牛肉超軟腍、湯底清甜,最佳食法:將米、芫茜和洋蔥加入湯中撈埋食,如有需要仲可加少少辣,令味道更有層次感!🍦Avocado
🐔Chicken Wing Pique Dulce
-one 🌶️甜辣辣,算係少辣都辣到小妹要飲水🥵
🌮TACO 3pc
🥑Avocado Fries
🇲🇽Birria Beef Stew
🍦Avocado ice cream
-揭到甜品個頁,秒速選擇了呢款牛油果造型雪糕,自家製牛油果冰配上高品質牛奶,誕生出呢個又濃厚又軟滑的甜品🥑
牛油果係一款對健康有益的水果,除了有助於促進腸道蠕動,預防便秘,亦能維持腸道健康,減少腸道疾病的風險,同時含有豐富的Omega-6,可以幫助體內膠原蛋白增生,所以可以提供關節軟骨必要的營養修復。