2022-10-11 418 瀏覽
西營盤水街出名多嘢食,最近仲開咗一間芋圓糖水店添。小店名叫「芋圓一」,舖面裝修幾别緻,燈光明亮兼簡潔,同上一手飯店完全唔同🙈。顧名思義,呢度專賣芋圓,基本上每一碗糖水都配有芋圓🍠。佢定價OK,平均四十蚊一碗,加上附近冇乜同類型糖水食,所以佢都旺場。桃膠雪燕窩清心丸芋圓($47),佢係三款熱糖水之一🔥,飲落清潤唔太甜。糖水附有大量配料,包括桃膠、雪燕窩、清心丸同芋圓,出手一啲都唔孤寒。桃膠煲至晶凝通透,而成碗最特別嘅非清心丸莫屬。❤️清心丸係潮州特產,喺市面上比較罕見,不過呢度竟然有得食!清心丸四四方方,形狀似椰果,口感帶微微爽彈。椰汁雪燕窩芋圓($42),呢碗係凍食,糖水呈奶白色,未放入口經已聞到極濃椰香🥥,口感亦算順滑。糖水同樣附有好多配料,雪燕窩一疏疏,每啖都食得到,另外仲有明珠。主角三色芋圓無令人失望🍡,質感軟糯,富嚼勁,加上大小適中,食吓食吓,不知不覺間就全部食晒。手打芒果糯米糍($20/粒),🥭芒果糯米糍大大粒,有小朋友拳頭咁大。糯米糍外層薄薄的,口感煙韌,啱啱好包裹到入面嘅芒果肉。芒果肉多到瀉晒出嚟,亦難得一啲都唔酸,大大啖食,滿足。菊花普洱茶($18),無糖普洱茶底偏深色🍵
手打芒果糯米糍
菊花普洱茶
菊花普洱茶($18),無糖普洱茶底偏深色🍵,茶香濃郁,並同時滲出菊花味🌼。我一向認為冷泡菜普遍都比較淡,但佢相反,令人眼前一亮。
環境方面,從門口睇你會以為佢係一間外賣店,但其實雅座暗藏於二樓,樓底唔高,再加埋牆上畫咗漫畫,成個感覺幾得意😎。
總括嚟講,我好開心西營盤都有芋圓食喇😆,無論堂食定買走都得。雖然小店開舖無耐,但已經不乏街坊同港大學生幫襯,希望佢遲啲可以推出多幾款甜品啦👍。
$50 (宵夜)
菊花普洱茶