2024-11-02
朋友介紹我地去西營盤呢間日式居酒居,話有出面未見過嘅日式料理,例如櫻花木煙封門柳同天然本鮪芝士三文治都係西環店限定,想食嘅朋友記得留意啦🫶🏻 店內牆身貼滿多款日本酒樽上嘅招紙,可以感受到老闆對日本文化嘅熱愛。🐮櫻花木煙封門柳 $328美國黑安格斯牛肉用日本櫻花木煙燻製法,食起上嚟有種煙燻香氣。牛味濃郁,口感鮮嫩軟腍,配上自家製醬汁食,口感層次豐富!🥪天然本鮪芝士三文治 $328紫菜夾住大拖、中拖、赤身同藍芝士,鮮甜得嚟帶有鹹香嘅味道,中間夾住紫蘇葉、牛蒡漬同黃瓜,令味道更加香。🍣火炙左口魚邊壽司 $68/兩件左口魚好肥美,面層炙燒過有陣焦香味,入口魚油非常豐富,有入口即溶嘅感覺!🍲北海道海鮮鍋 $358湯底味道鮮甜,有三文魚頭、蠔肉、大蝦同蜆,每款都新鮮鮮甜。三文魚頭嘅魚鮫肉好嫩滑帶有油脂香,大蝦爽口彈牙有蝦膏。底下仲有大量蔬菜,有娃娃菜、芋絲、蘿蔔絲、金菇、豆腐等等,食完成個人暖笠笠好飽肚。📍 九鬼居酒屋 (高街) (西環)西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖
🐮櫻花木煙封門柳 $328
🥪天然本鮪芝士三文治 $328
🍣火炙左口魚邊壽司 $68/兩件
🍲北海道海鮮鍋 $358
📍 九鬼居酒屋 (高街) (西環)
西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖