2023-04-29
The Optimist@灣仔軒尼詩道 for celebration~呢間西班牙餐廳之前食過都已經覺得幾正,適逢今時朋友生日就選擇嚟返呢度!因為佢地有個特別服務,就係黎慶祝生日嘅話會有店員黎親自嚟演奏生日歌,有時在座既客人都會一齊大合唱生日歌,非常有氣氛!餐廳總共三層高,三層以不同風格設計,環境幾靚幾chill,打卡都一流。呢間之前好似好full booking,但我哋去到嗰日都唔算好滿,可能因為係星期四夜晚,2樓大概只有一半台有人。佢整體食物質素都好好,佢有一個好特別嘅Chef fed me餐,類似Omakase由廚師決定菜單。因為選擇困難,我哋就揀咗呢個餐。這個餐包左5個Tapas,主食同甜品,而且每道菜都按人頭數準備分量,所以食完啱啱好。首先係各式嘅Tapas:🧁Tuna Tartare吞拿魚他他多士可以算係不過不失,吞拿魚本身幾有新鮮,配埋牛油果係幾好食。但我都覺得個撻底太淋,食落落口感唔太好。🌶️Pardon Peppers 呢個青辣椒仔係一個開胃小菜,食落又唔算非常辣,不過就冇乜特別嘅味道。🥧Truffle Croquette可樂餅有好香濃嘅黑松露味,不過本身唔太好可樂餅,
首先係各式嘅Tapas:
🧁Tuna Tartare
🌶️Pardon Peppers
🥧Truffle Croquette
可樂餅有好香濃嘅黑松露味,不過本身唔太好可樂餅,所以冇乜特別驚喜。
🍤Gambas al Aillo
橄欖油蒜蓉蝦高質而且調味好香,不過我就略嫌蝦肉嘅份量少左啲,唔係幾夠喉。
🍳Huevos Rotos with lerico ham
火腿、蛋、薯仔嘅配搭,材料簡單但是搭埋一齊就幾夾,店員會即場幫手撈起全部材料
而主食就係比較signature嘅龍蝦西班牙炒飯
🥘Juicy Lobster Rice
呢個可以話係呢間餐廳既必食推介!成個飯有好香龍蝦味,龍蝦大隻啖啖肉又鮮甜好好食,個飯軟硬程度適中唔會淋到一Pat咁。
因為係朋友生日嘅關係,餐廳仲好貼心咁送左個甜品比我地。
🍰Cheese Cake
雖然只係普通嘅芝士蛋糕,但都幾好食,非常creamy !