2022-12-07
位於銅鑼灣皇冠假日酒店的意大利餐廳Giacomo Ristorante,餐廳走輕奢的路線, 一進入餐廳已經覺得高貴時尚的氣紛。Giacomo Ristorante簡單以優雅灰藍色作主調加上不同畫作作裝飾,有意大利傳統工藝既神韻與品味, 不過重點還是餐廳大廚擁有逾20年米芝蓮星級意大利菜餐廳的經驗,無論係食材的挑選, 到餐廳設計裝潢、食材擺盤到店員的服務都非常用心細緻。-頭盤麵包籃有原個Sourdough、芝士麵包條及芝士薄片,揭開一塊Sourdough白煙徐徐飄上, 咬落外脆內熟, 另外芝士片配黑醋同Olive Oil 一齊食都好正。-Appetizer魚子醬.牡丹蝦 配牛油果醬前菜賣相勁精緻牡丹蝦蝦肉極甜美, 口感細綿帶爽魚子醬鮮味濃郁配上牛油果醬,作為Starter 非常開胃。-VEAL TENDERLOIN $290餐廳其中一道Signature Dish餐廳以荷蘭產既小牛肉入饌,配以有經油浸處理既呑拿魚腩,食落有呑拿魚腩的甘香, 也有小牛肉的肉味。最特別是小牛肉肉色呈淡粉紅色,粉嫩的小牛肉口感嫩滑, 肉質纖維幼細風味純淨-Red Prawn Spaghetti Chitarra
餐廳走輕奢的路線,
一進入餐廳已經覺得高貴時尚的氣紛。
Giacomo Ristorante簡單以優雅灰藍色作主調
加上不同畫作作裝飾,有意大利傳統工藝既神韻與品味,
頭盤麵包籃有原個Sourdough、芝士麵包條及芝士薄片,
揭開一塊Sourdough白煙徐徐飄上, 咬落外脆內熟,
另外芝士片配黑醋同Olive Oil 一齊食都好正。
Appetizer
魚子醬.牡丹蝦 配牛油果醬
前菜賣相勁精緻
牡丹蝦蝦肉極甜美, 口感細綿帶爽
魚子醬鮮味濃郁
配上牛油果醬,作為Starter 非常開胃。
VEAL TENDERLOIN $290
餐廳其中一道Signature Dish
餐廳以荷蘭產既小牛肉入饌,配以有經油浸處理既呑拿魚腩,
食落有呑拿魚腩的甘香, 也有小牛肉的肉味。
最特別是小牛肉肉色呈淡粉紅色,
粉嫩的小牛肉口感嫩滑, 肉質纖維幼細風味純淨
Red Prawn Spaghetti Chitarra with basil and Datterino tomatoes
(plus $320):
另一道餐廳招牌菜!!
以西班牙紅蝦作為主菜, 絕對係讓人一試難忘~
由揀意粉開始已經盡顯餐廳的細心,
選擇以呈四方形的Chitarra入饌, 是因為可以承載比較厚重的醬汁
經理於意粉上檯前建議先嘗一口意粉, 再將紅蝦頭蝦膏擠出
味道果然係更上一層樓!
Chittarra 沾滿了紅蝦醬汁!!每一啖都充滿鮮味
而西班牙紅蝦亦都勁creamy,好新鮮。
AMADAI with Yari-ika squid and zucchini trombetta
呢道甘鯛亦都係推薦之選
外層甘鯛魚鱗炸到企晒身金黃酥脆,咬落卜卜脆,
魚肉亦都白嫩滑帶魚味。
好食呢~
William Pear
with caramelized white chocolate and vanilla ice cream
食到甜品係另一個重頭戲,
以煮過啤梨盛載焦糖白朱古力雪糕,
而上面是一片片切得有心思的梨肉,
梨肉的香甜正好襯托出焦糖白朱古力雪糕。
而另一球雲呢拿雪糕簡單得來也很可口。
Macaron
內餡是以橙及咖啡做成
吃得出是人手製作的工藝,
我只能夠用完美無瑕去形容。
最後是朱古力盒,餐廳自家製的朱古力我認為是粒粒皆寶,
無論是海鹽、鳥結糖、焦糖、咖啡、榛子或是橙皮味,
食得出歐洲那純手造的古力的純厚, 味道香濃帶細膩
=
聖誕節將到, 一年時間也將盡
就襯著感恩的節期, 與親朋好友相聚,
到Giacomo Ristorante 享受一餐讓人難忘的意大利美食,
或是以Giacomo Ristorante Macaron/ HOMEMADE PETIT FOURS Chocolate box送禮, 也顯高貴大方。