2024-09-29
📍kukiizakaya九鬼屋(西營盤)今日收工約咗朋友食飯,佢住喺西營盤,帶我嚟呢間佢食開嘅居酒屋,真係好驚喜🥳🐟時令魚薄切 - 鰤魚 $298當時個時令魚係鰤魚,薄切加上蔥粒,肉質甜美,好有一番滋味。油香豐富,切得薄薄嘅更覺爽滑!🦀軟殼蟹沙律 $118呢碗沙律料多到誇張,生菜上面鋪滿脆卜卜蟹子,軟蟹肉都炸得好脆,仲有蟹膏添香,真係超鐘意!🔥松葉蟹甲羅燒 $258不愧係招牌,勁多蟹膏,好鮮甜一啲都唔會腥 ,鮮味爆棚。配埋滑蛋同香脆多士,滋味無窮,同埋脆香嘅多士一齊食好正。🐠天婦羅魚生卷 $168呢個天婦羅魚生卷真係令我大開眼界,第一次見呢個搭配,好特別!薄脆天婦羅包住飯團、紫蘇葉同新鮮日本魚生,配搭「九鬼獨家醬汁」,係完全未試過嘅特別口感和味道,我自己真係好鍾意🤤🍣牡丹蝦壽司 $108🍣海膽壽司 @$128🍣赤身壽司 @$48🍣本鮪面肉壽司 @$136🍣火炙左口魚遗壽司 $68*呢個壽司拼盤都超正🤩每一款都香甜,一食就知全部都係高級貨👍-特別想介紹下個牡丹蝦肉質爽彈,又鮮又甜,蝦頭真係炸到超香脆,咬下去好大聲脆卜卜😂-左口魚真係特別,獨特魚油香,肥美又爽口 , 油香味濃,火烤後入口即
🐟時令魚薄切 - 鰤魚 $298
🍣海膽壽司 @$128
🍣赤身壽司 @$48
🍣本鮪面肉壽司 @$136
🍣火炙左口魚遗壽司 $68
-左口魚真係特別,獨特魚油香,肥美又爽口 , 油香味濃,火烤後入口即溶,食完返尋味吖。
🍢串燒 / 燒物
甜薯 $28
秋葵 $28
白膳 $88
黑豚腩$58
京都厚揚豆腐 $38
鹽燒牛舌心厚切 $68
🔥即叫即烤嘅串燒同烤物香到噴噴,好惹味!每一款都非常juicy,我私心最鍾意嘅係白鱔同埋牛舌。
-白鱔本身極為肥美 ,輕輕調味就帶出咗鱔肉的鮮味,魚肉厚身魚油又豐富,真係不得了!
-牛舌肉質軟嫩多汁 , 還有牛油的香氣在嘴裡綻放,口感一流!配上胡椒柚子層次味道更豐富,很推薦!
呢間居酒屋俾我最大的感受就係不單只食物質素高,服務都超級熱情,氣氛亦好好!如果大家有興趣一定要去試下啦!
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
🏮餐廳:九鬼居酒屋
📍地址:
「西環分店」:西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖
「銅鑼灣分店」:銅鑼灣耀華銜21號華耀商業大廈地下7號舖9
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡