2018-03-24 228 瀏覽
前日夜晚去咗西環接朋友收工之後就一齊去食晚餐,因為嗰日天氣凍左少少所以有興趣食火鍋咁岩見到616牛肉火鍋就入去同朋友試一試616牛肉火鍋出邊擺咗好多牛肉唔同部份嘅解說例如唔同部份質感會有啲咩唔同而且油脂分布同多唔多肉汁都會有寫出,所以我同朋友係出邊已經留意左幾碟心水嘅牛肉鋪頭入邊裝飾好友港式懷舊風味例如擺咗好多童年回憶嘅零食、玩具、裝飾,甚至洗手間出邊都有塊牌寫住茅廁環境裝飾都覺得好特別同朋友一坐低就有員工介紹用iPad點餐,菜單入邊大部份都係唔同部位嘅牛肉、蔬菜、飲品等等......而最細心嘅係click入去牛肉嘅圖入邊都會再有解說會有啲咩質感同口感,太多牛肉選擇真係有啲花多眼亂點完餐之後店員就同我地講所有食物會喺20分鐘內送到枱面仲特別擺咗個漏斗係我同朋友面前去計時,當時店員仲講笑咁話20分鐘送唔到嘅話就唔使收錢另外漿料係自助式所以可以自己條配適合嘅醬料店員首先為我哋上咗鴛鴦沙嗲牛腩湯底,雖然沙嗲湯底嗰邊比較普通但係牛腩湯底嗰度就有啲特別,牛腩湯底裏邊有粟米同牛腩去滾湯煲得越耐個湯就越入味店員真係20分鐘內送晒四碟唔同嘅牛肉同埋蔬菜而牛肉我同朋友分別點左封門柳、腩頭、匙柄、牛朴肉封

另外漿料係自助式所以可以自己條配適合嘅醬料

各款醬料

鴛鴦沙嗲牛腩湯底

封門柳
係四款牛肉當中係最重牛肉味,雖然封門柳肉汁比較少(因為比較少油脂分布)但係勝在肉質爽口同埋有咬感

匙柄
一望到一碟牛肉見到油脂分布得好好肉汁應該比上一碟咁多,一擺落口口感果然柔滑細嫩但相反牛肉味就比較清淡

腩頭
本身我同朋友都以為腩頭會非常肥膩但係食落口感偏向彈牙而且都幾煙韌唔會覺得肥膩

喺四款唔同嘅牛之中我最鍾意依一款

因為入口非常淋身而且有入口即溶嘅感覺,牛肉味亦都比較重

牛朴肉

蔬菜就分別點左娃娃菜金菇同蘿蔔,我同朋友偏向將蔬菜類擺喺牛腩湯底嗰邊,因為當蔬菜熟透嘅時候牛腩湯底令到蔬菜更加入味(尤其是蘿蔔)
蔬菜類
各款醬料