餐廳: The Ground Kitchen
資訊:

2020-09-05 432 瀏覽
/𝑇ℎ𝑒 𝐺𝑟𝑜𝑢𝑛𝑑 𝐾𝑖𝑡𝑐ℎ𝑒𝑛🇭🇰/➖➖➖<西營盤小藍屋隱世西餐廳🏡>➖➖➖一直都知道有呢間小店 但其實都幾隱世🙈因為住係附近間唔中都會路過俾佢個門面設計吸引左🌟係地中海風情嘅格調❤️以藍色同白色為主加埋有天然光 好舒服嘅感覺☺️夜晚黎嘅話應該又有另一番風味❤️係一個聚會好地方🌟至於食物 大約係平日出面西餐嘅價錢但款式就似fine dining 咁佢地亦有提供冷凍食物包 係屋企都食到好西今次就食左3 course lunch set 🍴包餐湯、主食同指定飲品~ 有機會要再試埋晚餐同甜品🤤🤤➖➖➖1️⃣油封脆皮三文魚。白蘿蔔 $188 🌟好鍾意佢個擺盆😆 好精緻三文魚肉嫩滑無骨 約7-8成熟~魚皮香脆可口 薄薄一層 唔會太油膩面頭仲有三文魚籽舖面 鮮味十足🌟底部有幾塊蘿蔔片、秋葵片同清湯 味道鮮甜 同時有香濃嘅白胡椒味但呢個就未必夠飽肚🙈➖➖➖2️⃣手打和牛竹炭漢堡配薯角 $138 竹炭包體 口感微微香脆鬆軟、夠厚身加埋芝麻粒 更香口🤤 配料有和牛漢堡扒、洋蔥、生菜~醬料係mustard sauce 覺得可以再多啲汁最特別係漢堡扒肉質唔會過韌 熟度剛好入面係食到牛脂粒 令到塊
/𝑇ℎ𝑒 𝐺𝑟𝑜𝑢𝑛𝑑 𝐾𝑖𝑡𝑐ℎ𝑒𝑛🇭🇰/
至於食物 大約係平日出面西餐嘅價錢
但款式就似fine dining 咁
佢地亦有提供冷凍食物包 係屋企都食到好西
今次就食左3 course lunch set 🍴
包餐湯、主食同指定飲品~
有機會要再試埋晚餐同甜品🤤🤤

1️⃣油封脆皮三文魚。白蘿蔔 $188 🌟
好鍾意佢個擺盆😆 好精緻
三文魚肉嫩滑無骨 約7-8成熟~
魚皮香脆可口 薄薄一層 唔會太油膩
面頭仲有三文魚籽舖面 鮮味十足🌟
底部有幾塊蘿蔔片、秋葵片同清湯
味道鮮甜 同時有香濃嘅白胡椒味
但呢個就未必夠飽肚🙈

2️⃣手打和牛竹炭漢堡配薯角 $138
竹炭包體 口感微微香脆鬆軟、夠厚身
加埋芝麻粒 更香口🤤
配料有和牛漢堡扒、洋蔥、生菜~
醬料係mustard sauce 覺得可以再多啲汁
最特別係漢堡扒肉質唔會過韌 熟度剛好
入面係食到牛脂粒 令到塊扒更juicy
薯角外脆內軟 都幾厚薯肉 而且調味適中

➖➖➖
3️⃣是日餐湯 (羅宋湯)
味道天然 無加茄膏色素
番茄味比我想像中濃郁
有肉粒、洋蔥、魚籽等 配料豐富
碟邊嘅裝飾令碗湯好似一件藝術品咁😍

➖➖➖
4️⃣Berries blast $38 (午市正價-$20)
除咗凍熱之外 仲可以揀要梳打
有cranberries,raspberries 同草莓 幾足料
食到好多生果 而且酸酸甜甜 同梳打真係幾夾
而佢哋嘅冰都係球體狀 視覺效果🆙

➖➖➖
5️⃣洛神花杞子茶 (凍飲+$5)
洛神花味酸酸地 非常開胃🤤
成個combo 都好養生🌟