2025-01-27
最近聽朋友講西貢有間金雞去骨海南雞專門店,招牌去骨海南雞飯超正,我即刻就去試下😋位置有啲唔好搵,我喺西貢碼頭附近行咗好一陣,問咗好幾個人才發現原來佢藏喺一條小巷入邊。店內嘅裝修好簡單,牆上貼滿咗各種明星同老闆嘅合照,都有好多雜誌對呢間店嘅介紹,呢啲就成咗呢間小店最特別嘅裝飾~雖然環境有啲逼仄,但系成間店都充滿住人間煙火氣🎇大家坐埋一齊,熱熱鬧鬧咁食住飯,有講有笑,仲可以聽到隔離枱嘅食客分享住自己嘅生活瑣事,呢種感覺好溫馨,好有香港老街坊餐廳嘅味道😄【招牌去骨海南雞飯🦴🐔】個滴雞肉係全部去曬骨嘅,食起上嚟好方便,唔使再麻煩吐骨啦😎 雞皮好似啫喱咁爽滑,咬落去 QQ 彈彈,而且雞皮下脂肪唔多,唔會成嘴油膩膩,真系好啱我呢啲怕肥嘅人🤭雞肉嘅口感更加唔使講,嫩到不得了,每一口都好鮮美,就連我平時最怕食嘅雞胸部份,都好滑,仲有好濃郁嘅雞味 👍再試下佢嘅油飯🍚,每粒米都顆顆分明,望落就好有食慾,完全唔會黏埋一齊!飯入面仲有好多煎炒過嘅紅蔥粒,油香十足,同埋一陣淡淡嘅香茅味,每食一口,都覺得好滿足 !🥰佢哋呢個飯配埋三種蘸料:甜醬油、姜蔥油同甜辣醬,每一種都有唔同嘅風味~甜醬油甜甜地,好提味,同雞肉
大家坐埋一齊,熱熱鬧鬧咁食住飯,有講有笑,仲可以聽到隔離枱嘅食客分享住自己嘅生活瑣事,呢種感覺好溫馨,好有香港老街坊餐廳嘅味道😄 【招牌去骨海南雞飯🦴🐔】
個滴雞肉係全部去曬骨嘅,食起上嚟好方便,唔使再麻煩吐骨啦😎 雞皮好似啫喱咁爽滑,咬落去 QQ 彈彈,而且雞皮下脂肪唔多,唔會成嘴油膩膩,真系好啱我呢啲怕肥嘅人🤭雞肉嘅口感更加唔使講,嫩到不得了,每一口都好鮮美,就連我平時最怕食嘅雞胸部份,都好滑,仲有好濃郁嘅雞味 👍 再試下佢嘅油飯🍚,每粒米都顆顆分明,望落就好有食慾,完全唔會黏埋一齊!飯入面仲有好多煎炒過嘅紅蔥粒,油香十足,同埋一陣淡淡嘅香茅味,每食一口,都覺得好滿足 !🥰 佢哋呢個飯配埋三種蘸料:甜醬油、姜蔥油同甜辣醬,每一種都有唔同嘅風味~甜醬油甜甜地,好提味,同雞肉一齊食,雞肉嘅鮮味更加突出;姜蔥油好香,蔥嘅香味同姜嘅辛辣味搭配得剛剛好,用嚟撈飯一流;甜辣醬就有少少辣,又有少少甜,好開胃,食落去好過癮😚我每一種蘸料都試咗,發現同雞肉同飯都好夾,真系可以根據自己嘅口味隨意搭配! 但有啲可惜嘅係嗰日我點嘅時菜煮得有啲太腍,口感差咗少少,希望呢一點餐廳可以改進下啦🤗