2020-02-01 1545 瀏覽
2020年1月的香港,農曆新年因為新型肺炎的出現而零氣氛,取而代之是人心惶惶,怕疫症蔓延...停課之外,最近部份辦公室仲轉為home office, 就黎冇晒口罩?就盡量少出街吧!今時今日的香港人,每日都為了忙著購買口罩/消毒酒精而廢寢忘餐...而我今時今日仍去西貢食海鮮,是在睇小這個疫情嗎?非也,困了自己在家好幾日,突然想活在當下,食返餐逍遙一下龍蝦刺身鮮!甜!爽口!個頭仲會用黎整粥,個粥好味到唔記得影相豆腐外脆內軟鮑魚才是主角脆口軟心彈牙超級正蝦餅香口彈牙巨型螺清蒸浪費了,肉身大咬完鮮甜之後都未吞到變左似咬香口膠,如果俾我先享受個辣酒汁,再之後先咬出鮮味就very good喇下次我要叫酒煮巨螺🤪蟶子我個人普通喜歡,冇意見貴妃併蒜蓉粉絲蒸老娘真係好想食多舊...另一主角避風塘俺仔蟹🤪蛋黃香味超濃蟹肉全被此蛋黃香感染 仲有碟菜、送果盆同特格甜品因為是日海鮮才是主角 冇影相唔平架!平均每位要1千蚊er⋯咁又真係好好味既其實
而我今時今日仍去西貢食海鮮,是在睇小這個疫情嗎?
非也,困了自己在家好幾日,突然想活在當下,食返餐逍遙一下

龍蝦刺身
鮮!甜!爽口!
個頭仲會用黎整粥,個粥好味到唔記得影相

豆腐外脆內軟

鮑魚才是主角
脆口軟心彈牙超級正
蝦餅香口彈牙

下次我要叫酒煮巨螺🤪

蟶子我個人普通喜歡,冇意見

貴妃併蒜蓉粉絲蒸
老娘真係好想食多舊...

另一主角避風塘俺仔蟹🤪蛋黃香味超濃
蟹肉全被此蛋黃香感染

仲有碟菜、送果盆同特格甜品
因為是日海鮮才是主角 冇影相

唔平架!平均每位要1千蚊