想當年拍拖的時候,來過西貢食海鮮不知多少次,後來遊客愈來愈多,坊間收到的評論是西貢是遊客去的地方,收遊客的價錢,對本地人來說性價比低,於是乎大家改去了布袋澳村、香港仔魚市場或其他遊客少到的地方。今日幸得朋友相約,在「勝記」吃了一餐既富創意亦有質素的海鮮,擺盤亦有美感,令我對西貢市中心的海鮮飯店又再改觀了!我們預先寫菜,一般會比較好,飯店可以預先準備食材。這一餐我最欣賞酒糟蒸開邊龍蝦、秘製斑⾺瀨尿蝦皇及⾦不換炒貴妃蚌,創意菜式令我嘆為觀止,而且似乎是複雜的香辛材料,份量恰到好處,並沒有蓋過海鮮的原味。涼拌蟶子皇蘇格蘭大蟶子新鮮上乘,非常爽口鮮甜,麻油味香,灑上白芝麻,更預先為我們起了肉,吃得方便。脆皮滑豆腐配避風塘酥炸茄子香口惹味,不油膩。豆腐外脆內嫩,全身灑上椒鹽。避風塘蒜粒香辣好吃,酥炸茄子本身不辣、只有酥脆,我們不喜歡吃辣的朋友也可以吃。蕃茄薯仔木瓜煲魚湯即日熬煮,湯濃郁,蕃茄薯仔木瓜混合提味的同時、令對魚腥味敏感的朋友也不會覺得有問題。金不換炒桂花蚌處理得出色,金不換味很香,添上辣椒及金不換,成功令到層次豐富,但沒有蓋過桂花蚌的鮮爽味道。酒糟蒸開邊龍蝦真令人佩服的創意配搭,「勝記
脆皮滑豆腐配避風塘酥炸茄子
香口惹味,不油膩。豆腐外脆內嫩,全身灑上椒鹽。
酒糟蒸開邊龍蝦
真令人佩服的創意配搭,「勝記」真的夠勇!若非具豐富的烹調知識實在不能!
酒糟蒸開邊龍蝦
意想不到酒糟蒸龍蝦,竟然可以如此合拍!酒糟加了蝦米烹調,令醬汁味道鮮美,卻又別於外表,調至恰到好處,沒有影響龍蝦鮮味細緻的口感及味道。
酒糟蒸開邊龍蝦
從來未吃過火紅色的龍蝦菜式,一試難忘!
辣酒煮海花螺
愈煮愈辣的花螺,辣酒煮花螺不辣不好吃!
辣酒煮海花螺
但其實食花螺的時候只會覺得香,入口並沒有過辣的刺激,除非飲埋湯汁或蘸辣椒醬吃,蘸完辣醬再蘸甜醬,滋味無比!
秘製斑馬瀨尿蝦皇
原來食瀨尿蝦可以無需剝殼,因為炸得夠通透,不過我們一眾淑女,還是喜歡用刀叉撥走多少蝦殼吃肉,男士們就喜歡原個吃!
海花甲蝦湯浸豆胚
以海花甲及鮮蝦熬出來的海鮮湯煮豆胚,鮮美無比,湯汁也被我們清碟。
薑粒炒飯
我們要求不辣的炒飯,店方就做了這個簡而美的薑粒炒飯,就只有薑粒、青蔥及菜粒,每粒飯都被蛋汁包着,再加上夠鑊氣,簡單就是美!
桂花糕與益力多糕
聞名10多年的益力多糕,的確美味!
桂花糕與益力多糕
每次入西貢必做既事一定係食海鮮,絕不能空肚而回.ᐟ 屋企人對海鮮都有啲要求,今次食完「勝記海鮮酒家」都讚不絕口👍🏻 原來勝記曾連續4年榮獲米芝蓮一星🌟 以新鮮海鮮及特別烹飪方法炮製菜式,只有呢度先食到既獨特風味😍,真係勁正.ᐟ 勝記空間寬敞,坐擁整座建築物超有氣勢😎 裝潢古色古香,流露典雅中式氛圍,餐廳更設有多間帶有露台既獨立VIP貴賓房,私隱度夠高,聽講好多名人都會黎捧場🤭❝ 小食拼盤 ❞即日起至2025年2月28日,follow 勝記 @singkeesk 即送小食拼盤一份❗️拼盤包左兩款小食:避風塘脆金磚﹑西貢墨魚餅,兩款都係必食招牌小食🌟 脆皮豆腐炸至外脆內軟,入口非常滑溜,搭配避風塘做法非常惹味.ᐟ 墨魚餅更有驚喜😍 帶有墨魚粒同馬蹄,入口彈牙同時帶有清脆口感👍🏻❝ 涼拌蟶子皇 ❞平時蟶子多數都係熱食,今次試下餐廳既涼拌做法😍 由於製作需時,想食既朋友記得提早一日預訂❇️ 蟶子肉嫩肥厚,份量超多,灼熟後再加入特製醬汁調味,味道酸酸甜甜,清新開胃😋 ❝ 椒鹽鮮鮑魚 ❞推介必食🌟 鮑魚一定要食椒鹽先夠惹味🤤 鮑魚新鮮彈牙,用左一層薄薄既椒鹽炸漿包住,微脆焦香,再添上炸蒜,大有驚喜❗️❝

❝ 小食拼盤 ❞

避風塘脆金磚
西貢墨魚餅

❝ 涼拌蟶子皇 ❞

❝ 椒鹽鮮鮑魚 ❞

❝ 生焗啤酒尿蝦 ❞

原個大煲新鮮熱辣辣送上🔥 非常霸氣✨ 瀬尿蝦size超巨型,目測有6至7吋咁長,食落啖啖肉😍 以啤酒浸透瀬尿蝦,每啖都充滿酒香,再用薑蔥胡椒生焗,令人回味無窮😋
生焗啤酒尿蝦
生焗啤酒尿蝦

❝ 糟池汁龍蝦配脆米粉 ❞

推介必點🌟 唔想食龍蝦伊麵咁悶,可以試下勝記既泰式食法.ᐟ 原隻龍蝦份量十足🦞 肉質爽彈,以泰式糟池汁調味好有特色,味道似係紅咖哩味道帶有椰香🥘 濃郁惹味.ᐟ 另外脆米粉同樣出色,炸得酥脆可口,入口輕盈,沾上糟池汁更加香口🤤
糟池汁龍蝦配脆米粉
糟池汁龍蝦配脆米粉

❝ 自家製糕點 ❞

最後餐廳送上兩件糕點😍 桂花糕賣相好靚,而益力多糕都係第一次食,估唔到咁好味,真係有驚喜✨
  • 手打墨魚餅
假日與朋友相約到西貢海鮮酒家聚餐,享受美食既同時又可以閑逛西貢市中心,真係一舉兩得!餐廳提供包廂位置,座位寬敞,私隱度高,難怪不少名人都選擇在這裡舉辦飯局。推薦菜式:香煎手打墨魚餅外脆內嫩,裡面還有爽口的墨魚粒,鮮味十足,令人一試成主顧。蕃茄薯仔木瓜煲魚湯煎香魚仔熬製的湯底,清甜滋潤,彷彿帶來家的味道,濃郁得讓人回味無窮😍。酒糟粉絲蒸鮮元貝比較特別的做法,紅酒糟色澤誘人,醬汁帶有甜味,開胃無比。椒鹽鮮鮑魚好精緻嘅擺盤呈現,適合打卡。酥脆外皮搭配鮮甜肉質,一道極受歡迎嘅海鮮菜式。龍吐珠XO醬炒海斑球擺盤好強勁,斑球厚肉,XO醬濃郁,絕對不容錯過。泰式糟池龍蝦伴脆米粉澳洲龍蝦肉搭配泰式椰汁風味醬汁,脆米粉沾醬後吃起來特別惹味😋。蜜糖芥末山楂骨外脆內軟,酸酸甜甜,讓人胃口大開。薑汁炒芥蘭清爽可口,平衡整體食物既重口味。泰風味肉碎炒飯鑊氣十足的中菜,肉碎鮮香,一口接一口,讓人忍不住想再添一碗!!自家製糕點當日嘅甜點係桂花糕同益力多糕 個人鍾意益力多糕 幾特別又唔會好甜

推薦菜式:

香煎手打墨魚餅

外脆內嫩,裡面還有爽口的墨魚粒,鮮味十足,令人一試成主顧。

酒糟粉絲蒸鮮元貝

比較特別的做法,紅酒糟色澤誘人,醬汁帶有甜味,開胃無比。

龍吐珠XO醬炒海斑球

擺盤好強勁,斑球厚肉,XO醬濃郁,絕對不容錯過。

泰式糟池龍蝦伴脆米粉

蜜糖芥末山楂骨

外脆內軟,酸酸甜甜,讓人胃口大開。

薑汁炒芥蘭
清爽可口,平衡整體食物既重口味。

泰風味肉碎炒飯

自家製糕點

4天前 0 瀏覽
身為將軍澳居民係會經常入西貢搵食,除咗飲啡就係入嚟食海鮮為主,而勝記係其中一間我哋之前最常去嘅海鮮餐廳。小食拼盤- 避風塘脆金磚拼西貢墨魚餅
脆金磚外皮炸漿香脆,豆腐嫩滑,香口惹味。
手打墨魚餅外層煎得香脆,咬落彈牙,絕對要趁熱食,食得出食材新鮮。而家登記做餐廳會員,追蹤餐廳社交平台 就會免費送!涼拌蟶子皇~建議早一日預訂~第一次凍食蟶子,有別於一般清蒸或爆炒嘅煮法,蟶子配搭特別烹調嘅醬汁做涼拌,麻油味香濃,味道酸酸味味作為開胃菜一流。椒鹽鮮鮑魚餐廳招牌菜之一,炸漿夠薄,鮑魚厚身好軟滑,椒鹽味好出好惹味~秘製瀨尿蝦一上枱已經好吸睛,瀨尿蝦王好巨型,外層嘅鹹蛋黃未食已經聞到好香,連蝦殼都煮到好酥脆,蝦肉都鮮甜,推薦👍🏻上湯龍蝦配脆米粉上湯汁都算濃郁,脆米粉沾滿醬汁又脆又香,再加上龍蝦肉彈牙爽口,口感豐富。

小食拼盤- 避風塘脆金磚拼西貢墨魚餅
脆金磚外皮炸漿香脆,豆腐嫩滑,香口惹味。

而家登記做餐廳會員,追蹤餐廳社交平台 就會免費送!

椒鹽鮮鮑魚
餐廳招牌菜之一,炸漿夠薄,鮑魚厚身好
軟滑,椒鹽味好出好惹味~

秘製瀨尿蝦

上湯龍蝦配脆米粉
在上年尾的一個星期日,好幾個舊友聚舊,有好朋友提議走到位於西貢大街一間好出名的海鮮酒家 <勝記海鮮酒家> 食海鮮午餐!以喜慶的紅色門面,配金漆招牌,店內掛上大大個紅燈籠!附近有公眾停車場,十分方便!這裡佔地3層,可容納多達 600人! 我們的餐桌設在獨立 VIP 貴賓房,私隱度高,有大露台海景,環境開揚光猛,還有海風送爽!負責我們這枱的男侍應都好專業!問他飲食方面的事情,他也解答仔細!涼拌蟶⼦皇選用蘇格蘭大蟶子,涼拌蟶⼦比較熱食,口感截然不同!蟶⼦鮮嫩爽口,同時也保留鮮甜味,表面加上芝麻,並以花生醬及酸甜醬汁調味,十分開胃!脆⽪滑⾖腐配避⾵塘酥炸茄⼦外層炸漿薄如紙, 保留⾖腐的嫩滑,蘸上喼汁,別有一番風味!避⾵塘酥炸茄⼦外層酥脆惹味,茄⼦濕潤軟腍!兩者各有特色!蕃茄薯仔⽊⽠煲⿂湯家常湯水,平時,經常喝到蕃茄薯仔煲⿂湯,特別加入⽊⽠,添上一份甜美感!⾦不換炒貴妃蚌泰式風味的貴妃蚌,大隻鮮甜,輕微香辣,帶出鮮味!酒糟蒸開邊⿓蝦 (每位半隻)以紅酒糟烹調西澳龍蝦,這是店方創意之作, 龍蝦鮮爽彈牙,豔麗的醬汁富酒香帶酸,加上蝦米,為口感添了嚼勁!秘製斑⾺瀨尿蝦皇 (每位半隻)選
以喜慶的紅色門面,配金漆招牌,店內掛上大大個紅燈籠!

附近有公眾停車場,十分方便!

這裡佔地3層,可容納多達 600人!

負責我們這枱的男侍應都好專業!
問他飲食方面的事情,他也解答仔細!
涼拌蟶⼦皇
選用蘇格蘭大蟶子,涼拌蟶⼦比較熱食,口感截然不同!

外層炸漿薄如紙,
 保留⾖腐的嫩滑,蘸上喼汁,別有一番風味!

避⾵塘酥炸茄⼦外層酥脆惹味,茄⼦濕潤軟腍!
兩者各有特色!

脆⽪滑⾖腐
避⾵塘酥炸茄⼦
⾦不換炒貴妃蚌
泰式風味的貴妃蚌,大隻鮮甜,輕微香辣,帶出鮮味!
⾦不換炒貴妃蚌
酒糟蒸開邊⿓蝦 (每位半隻)
以紅酒糟烹調西澳龍蝦,這是店方創意之作,
酒糟蒸開邊⿓蝦
秘製斑⾺瀨尿蝦皇 (每位半隻)
選用菲律賓斑馬瀨尿蝦,好大隻!
 瀨尿蝦頭大如滑鼠 mouse!
 鹹蛋黃好像為瀨尿蝦披上黃金甲,未嚐已傳來鹹蛋香氣!
 瀨尿蝦肉爽彈鮮甜無得輸!

秘製斑⾺瀨尿蝦皇
辣酒煮海花螺
店方為了我們部份朋友不吃辣,把原先的辣度減辣至3成,相當周到!
另外,男侍應還教我們食螺的技巧,螺有兩個孔,把竹籤插入中間的小孔,用另一枝竹籤插螺肉扭出來,簡單又不會弄污雙手!

由於,我不吃辣,淺嚐好幾粒!

煮海花螺用上小火爐不停烹煮保溫,初嚐螺肉味道濃郁,口感有嚼勁,少辣;越煮越濃,酒味香濃,辣味相差無幾,再嚐花螺較香辣入味!
海花甲蝦湯浸⾖胚
豆胚比豆苗更嫩,所以,有朋友知道前者比後者貴1倍!

以海蝦及海蜆泡湯,翠綠柔軟的⾖胚,吸收海鮮湯精華!令人一試回味,
就算食多一些都不怕嘞!

薑粒炒飯
師傅將炒飯加入蛋黃漿一起炒,粒粒分明,既香口又暖胃!就算食不到辣,都接受到薑的辛辣感!
桂花糕/ 益力多糕
桂花糕味道輕甜!

益力多糕是回憶的味道,意想不到做甜品,感覺好清新!
比飲品增添口感!
變化多端的海鮮菜式,令我們食得滋味無窮!
益力多糕
酒糟蒸開邊⿓蝦
秘製斑⾺瀨尿蝦皇
2025-01-10 0 瀏覽
我和友人也愛食海鮮,早前相約佢地入去西貢勝記海鮮酒家食飯。款式選擇不少,最後揀左平日較少食的整法。 涼拌蟶子皇,口感清爽。蕃茄薯仔木瓜煲魚湯,魚湯鮮甜,天氣凍最啱飲湯。酒糟蒸開邊龍蝦,平日龍蝦食得多,但以酒糟蒸的食法則是第一次,估不到好味道,有驚喜。秘製斑馬瀨尿蝦皇,瀨尿蝦好大隻,肉質爽口彈牙,殼也可以食。食左多款海鮮,要點一個蔬菜中和一下。海花甲蝦湯浸豆胚,湯鮮甜,豆苗胚好嫩口,吸收晒湯的精華。甜品不可少,桂花糕拼益力多糕,甜度適中。各款海鮮不但夠新鮮,而且肉質爽口彈牙,又夠多肉,整法又與別不同。這一餐海鮮餐不但豐富,仲帶來驚喜。
我和友人也愛食海鮮,早前相約佢地入去西貢勝記海鮮酒家食飯。

款式選擇不少,最後揀左平日較少食的整法。

涼拌蟶子皇,口感清爽。

蕃茄薯仔木瓜煲魚湯,魚湯鮮甜,天氣凍最啱飲湯。

秘製斑馬瀨尿蝦皇,瀨尿蝦好大隻,肉質爽口彈牙,殼也可以食。

食左多款海鮮,要點一個蔬菜中和一下。

海花甲蝦湯浸豆胚,湯鮮甜,豆苗胚好嫩口,吸收晒湯的精華。

甜品不可少,桂花糕拼益力多糕,甜度適中。

這一餐海鮮餐不但豐富,仲帶來驚喜。
2025-01-07 0 瀏覽
提起食海鮮必定想起人氣地標西貢呢處地方,逢假日必定係人山人海,首選品嚐美食好去處。去西貢行街、釣魚、出海,到最後食飯重點肯定係海鮮。我哋今次就去咗呢度其中一間食肆係勝記海鮮酒家,係碼頭沿着多間海鮮酒家行到最入邊,西貢大街,就會看到呢個大招牌,仲會俾佢門口特色裝飾吸引住。原來佢之前都攞過幾年米芝蓮一星,大家急不及待享受一餐美食。未食海鮮之前先來有蜜糖芥末山楂骨,入口甜甜辣辣酸酸又幾好味,肉質香嫩,食到滿口肉汁。再來係我最鍾意食嘅龍蝦,泰式糟池龍蝦拼脆米粉,賣相好吸引。未食已聞到泰式香味醬汁,係時候食件沾滿晒汁嘅龍蝦肉,肉質鮮嫩飽滿,食得滋味。再食件脆米粉記得要點埋呢個醬汁,而且分開了一碗湯汁俾大家隨意享用,估唔到同平時食開上湯同蒸煮法,今次呢款口味更加出色惹味。之後呢款椒鹽鮮鮑魚,係人氣美食首選,色香味俱全就一定,而且飽魚口感十足,唔怪得人人都必食。輪到有酒糟粉絲蒸鮮元貝,口味好獨特,唔止食到鮮味之餘,仲有陣陣香味留係口腔內。品嚐一輪海鮮盛宴再食碟蝦乾炒菜心,消化一下。再繼續餘下美食時間,食埋呢款泰風味肉碎炒飯(微辣),份量足夠好有鑊氣,會越食越刺激風味十足。最後又精美甜品糕點作結尾,一
原來佢之前都攞過幾年米芝蓮一星,大家急不及待享受一餐美食。
品嚐一輪海鮮盛宴再食碟蝦乾炒菜心,消化一下。
最後又精美甜品糕點作結尾,一餐高質海鮮午餐食得滿足享受。
慶祝紀念
除夕
  • 自家製甜品
  • 酒糟粉絲蒸元貝
  • 蜜糖山楂骨
  • 益力多糕
2025-01-04 23 瀏覽
下午訂了枱到此品嚐海鮮,叫了個四人套餐,本來期望唔高,但又出奇地好味;計有龍蝦伊麵、飽魚、聖子、扇貝及石斑等等。今日風和日麗、遊人不多,食肆環境尚算清靜,正好慢慢傾計食飯。
2025-01-02 0 瀏覽
冬大過年,做冬咁大件事,當然要食好啲。一向都知西貢有海鮮孖寶 : 勝記同六福。既然前排食過六福,今次當然揀勝記。今次做冬人夠多,可以去到VIP房,自成一角,夠晒私隱。訂位時順便幫手安排菜式,招牌菜冇走雞。花雕酒醉瀨尿蝦隻隻瀨尿蝦都咁大隻,花雕酒唔重手,能夠嚐到瀨尿蝦既鮮味同花雕酒香既結合。酒糟粉絲蒸鮮元貝酒紅色的元貝相信唔會成日見到,唔使擔心好重酒味,大部份都已經揮發,絕對可以放心食,帶給你與別不同的元貝味道。脆炸墨魚餅墨魚餅既香脆又爽彈,而且能夠將油膩感覺盡減。濃香芝士龍蝦伴脆米粉睇外形已經知米粉並非普通米粉,特別選用新竹米粉,在濃香芝士醬下,仍能保持香脆口感。如果要重芝味,會有成碗芝士醬比你慢慢細味。秘製桶蠔生菜酥脆桶蠔外層包住鹹蛋黃,連紫蘇葉再包住菜食,好有層次。盞蜜糖芥末山楂骨山楂撞芥末效果遠超想像,加埋蜜糖既點綴,呢舊骨令人食唔停口。豉油皇炒麵看似簡單又平民嘅豉油王炒麵,其實炒得好唔易,太乾太濕都唔係我杯茶。而呢度食法就係少許燶味襯辣椒醬。油鹽水勝瓜浸貴妃蚌要嚐貴妃蚌的鮮味,最適合簡單的烹煮,當湯水飲都唔過分。海花甲蝦湯浸豆胚豆胚嫩口,花甲蝦湯充滿鮮味。蕃茄薯仔⽊⽠煲⿂湯⿂湯
冬大過年,做冬咁大件事,當然要食好啲。

一向都知西貢有海鮮孖寶 : 勝記同六福。

既然前排食過六福,今次當然揀勝記。

今次做冬人夠多,可以去到VIP房,自成一角,夠晒私隱。

訂位時順便幫手安排菜式,招牌菜冇走雞。

脆炸墨魚餅
墨魚餅既香脆又爽彈,而且能夠將油膩感覺盡減。

秘製桶蠔生菜
酥脆桶蠔外層包住鹹蛋黃,連紫蘇葉再包住菜食,好有層次。

盞蜜糖芥末山楂骨

豉油皇炒麵

油鹽水勝瓜浸貴妃蚌
要嚐貴妃蚌的鮮味,最適合簡單的烹煮,當湯水飲都唔過分。

海花甲蝦湯浸豆胚
豆胚嫩口,花甲蝦湯充滿鮮味。

蕃茄薯仔⽊⽠煲⿂湯
⿂湯滿有鮮味,木瓜同蕃茄令清甜味更上一層樓。

自家製糕點
桂花糕晶瑩,有淡淡桂花香。
益力多糕就好有驚喜,絕對要試。
2024-12-21
午餐
2025-01-02 47 瀏覽
陽光普照, 非常好天氣, 就是去戶外玩的好時光.  山長水遠去到西貢, 好想出海, 不過今次是去食海鮮及品嚐手沖咖啡~  星期日的西貢都好多人啊~     勝記海鮮頗有名氣, 今次有幸跟朋友衫尾品嚐到各款用心打造的海鮮菜式, 值得推介一下~  打頭陣有香煎手打墨魚餅, 外層煎得香脆, 咬下就很彈牙, 夾著紫蘇葉 一起吃, 獨特的香味令墨魚餅變得有風味. 花雕酒醉瀨尿蝦, 擺盤賣相很吸睛! 花雕酒味濃而不會苦澀, 是剛剛好的, 蝦肉彈而軟滑, 重點是蝦身去殼, 好細心.  想吃的話, 必需預訂, 而每隻約$150 朋友說番茄薯仔木瓜煲魚湯好濃甜, 師傅解說是用了烏絲斑魚煲完再壓及再煲, 功序不多繁多, 但有這步驟才煮得出香甜的湯, 的確好飲~ 賣相寓意步步高升的椒鹽鮮鮑魚, 選用大連鮑魚, 厚身肥美, 外層椒鹽緊緊包著鮑魚, 肉質軟滑. 嘩! 酒紅的一糰! 這份是酒糟粉絲蒸鮮元貝, 以紅酒槽入饌海鮮, 酒槽發酵的甜味帶出海鮮鮮味, 蝦米、粉絲吸了醬汁, 好滋味!  經常認為蒸海鮮, 時間掌控得宜才不會浪費, 這份元貝入口軟滑不韌, 表示沒過火, 剛剛好. 泰式糟池龍蝦伴脆米粉是必食菜式,

泰式糟池龍蝦伴脆米粉是必食菜式, 高質之選!  龍蝦固然彈牙爽口, 但醬汁才是靈魂所在! 咖喱醬汁帶有檸檬葉絲, 香氣四溢, 再以新竹米粉餅沾醬吃, oh my God!!! 我已選好今次最佳菜式了~

勝記至尊炒飯, 雖然辣勁十足, 但吃得過癮, 粒粒分明, 味道很到位, 認真不錯, 但每吃一口, 我都要喝一啖來解辣.

自家製糕點有杞子桂花糕及益力多糕, 由於我不太好桂花的, 所以沒有吃, 但眼其煙韌度挺好. 非常喜歡益力多糕, 入口就如喝著益力多, 剛好的份量讓這頓飯畫上甜蜜句號.
  • 香煎手打墨魚餅
  • 花雕酒醉瀨尿蝦
  • 番茄薯仔木瓜煲魚湯
  • 泰式糟池龍蝦伴脆米粉
  • 勝記至尊炒飯
  • 益力多糕
在香港想食海鮮,西貢會是一個不錯的地方。勝記海鮮酒家位於西貢的一角,對比其他酒家的環境更為幽雅。而且外觀頗為顯眼,紅色的建築和燈籠增添了華麗感。二樓的VIP房間更設有露台位置,從樓上能遠眺西貢避風塘的景緻。這裡很適合一大班人聚餐,用餐環境亦非常舒適。海鮮很多地方都可以吃得到,但這次吃的是勝記海鮮酒家獨創的喔。花雕酒醉瀨尿蝦 上桌已聞到陣陣的花雕香。吃落也很濃酒香,但不會嗆喉。而且重點是已拆好殼,吃得超方便。酒糟粉絲蒸鮮元貝 配粉絲蒸的元貝就吃得多,但加了酒糟是第一次。紅酒糟有淡淡的酒香帶酣甜的味道又不會太搶味。吃時還能吃到元貝的鮮甜,而且肉厚。秘製桶蠔生菜盞 這個炸蠔十分驚喜。外層炸得很香脆還能吃到鹹蛋黃的鹹香,桶蠔也很肥美多汁。怕辣可以拿掉放在上面的指天椒,然後拿生菜包起來吃。紫蘇葉出奇地沒有搶到食物本身的味道,反而讓味道層次更分明。油鹽水勝瓜浸貴妃蚌貴妃蚌很大隻且肥美,用油鹽水簡單煮更加帶出其鮮味,還吃到柚子絲。勝瓜亦軟化至合適的口感,邊吃邊喝湯剛剛好。濃香芝士龍蝦伴脆米粉 這個真的超邪惡。使用很幼細的新竹米粉,炸完的口感非常酥脆,配上濃香的芝士醬十分惹味。龍蝦的肉質飽滿亦很彈牙,
在香港想食海鮮,西貢會是一個不錯的地方。
勝記海鮮酒家位於西貢的一角,對比其他酒家的環境更為幽雅。
而且外觀頗為顯眼,紅色的建築和燈籠增添了華麗感。
這裡很適合一大班人聚餐,用餐環境亦非常舒適。
而且重點是已拆好殼,吃得超方便。
花雕酒醉瀨尿蝦
紅酒糟有淡淡的酒香帶酣甜的味道又不會太搶味。
吃時還能吃到元貝的鮮甜,而且肉厚。
酒糟粉絲蒸鮮元貝
秘製桶蠔生菜盞 這個炸蠔十分驚喜。
外層炸得很香脆還能吃到鹹蛋黃的鹹香,桶蠔也很肥美多汁。
怕辣可以拿掉放在上面的指天椒,然後拿生菜包起來吃。
紫蘇葉出奇地沒有搶到食物本身的味道,反而讓味道層次更分明。
秘製桶蠔生菜盞
油鹽水勝瓜浸貴妃蚌
勝瓜亦軟化至合適的口感,邊吃邊喝湯剛剛好。
油鹽水勝瓜浸貴妃蚌
濃香芝士龍蝦伴脆米粉 這個真的超邪惡。
龍蝦的肉質飽滿亦很彈牙,喜歡吃芝士龍蝦必點這菜式喔。
濃香芝士龍蝦伴脆米粉
海花甲蝦湯浸豆胚 嫩滑無渣的豆胚吃落沒有草青味。
連湯一起吃十分鮮美,啖啖肉的花甲也很鮮甜。
海花甲蝦湯浸豆胚
脆炸墨魚餅 炸至金黃色外層脆卜卜,肉質也很彈牙。
配泰式辣醬來吃就是惹味香口。
脆炸墨魚餅
蕃茄薯仔⽊⽠煲⿂湯 每一口都很鮮的湯,沒有腥味。
魚味濃郁可喝出十分足料才煲到這個湯,木瓜增添清甜味道,層次更豐富。
蕃茄薯仔⽊⽠煲⿂湯
蜜糖芥末山楂骨 酸甜醒胃的一道菜,山楂調味令多吃幾口都不覺得膩。
蜜糖芥末更易入口,並不會很有刺激性。
這個的擺盤也很吸引,用車厘茄弄成的兔仔很可愛呢。
豉油皇炒麵 & 泰風味肉碎炒飯
這間的炒麵炒得偏乾身一點,而且吃落會有焦香味,配辣醬吃的話剛好平衡了。
不怕辣又想吃得惹味就選炒飯吧,肉碎頗鹹香,那個辣在吃完後還有餘韻。
豉油皇炒麵
泰風味肉碎炒飯
最後當然不能錯這勝記海鮮酒家的自家製糕點。
清甜花香的 桂花糕 和充滿乳酸香味的 益力多糕,兩者都不會很甜。
整餐大約每人 HKD 700 便能吃到回味無窮的海鮮,下次可以再來。
2024-12-21
秘製桶蠔生菜盞
2024-12-29 103 瀏覽
平時去西貢一定會食海鮮, 今次就同一班朋友去左勝記食海鮮! 餐廳安排左上層嘅獨立房間, 一邊望住出面嘅海景, 一邊食好西, 真係太幸福了吧✨️香煎手打墨魚餅熱辣辣新鮮煎起, 入口超彈牙, 啖啖墨魚香氣, 超開胃✨️蕃茄薯仔木瓜煲魚湯平時好少飲魚湯嘅車車都要飲多幾碗, 奶白黃色嘅湯汁, 用左蕃茄、薯仔同木瓜一齊煲, 味道超濃郁, 鮮味到不得了✨️酒糟粉絲蒸鮮元貝E道菜係第一次食, 用左紅酒酒糟製作, 入口好鮮香, 元貝啖啖肉, 粉絲吸收哂d精華超惹味✨️椒鹽鮮鮑魚一上枱賣相已經極吸引, 一定要襯熱食, 熱辣辣入口酥脆可口, 爽彈勁好食✨️龍吐珠XO醬炒海斑球一條魚完整分開骨同肉, 一魚兩食, 先食左海斑球, 嫩滑厚肉, 之後再食埋炸到金黃香脆嘅魚骨, 真係成塊都食得, 脆到不得了!!✨️泰式糟池龍蝦伴脆米粉龍蝦肉口感爽彈, 配上特製泰式醬汁, 甜甜地好惹味, 旁邊伴左脆米粉, 咬落去索索聲, 沾上個醬汁真係食唔停口✨️蜜糖芥末山楂骨一上枱已經聞到酸酸甜甜好香好開胃嘅味道, 一啖咬落去, 肉質爽脆多汁, 上面有蜜糖芥末醬所以食完都唔會覺得膩✨️薑汁炒芥蘭食左咁多肉, 嚟番碟清清地嘅薑汁炒芥蘭, 芥蘭口感爽

✨️香煎手打墨魚餅
熱辣辣新鮮煎起, 入口超彈牙, 啖啖墨魚香氣, 超開胃

✨️蕃茄薯仔木瓜煲魚湯

✨️酒糟粉絲蒸鮮元貝

✨️椒鹽鮮鮑魚

✨️龍吐珠XO醬炒海斑球

✨️泰式糟池龍蝦伴脆米粉

✨️蜜糖芥末山楂骨

✨️薑汁炒芥蘭
食左咁多肉, 嚟番碟清清地嘅薑汁炒芥蘭, 芥蘭口感爽脆, 食落帶微微薑汁, 簡單得嚟好好食

✨️泰風味肉碎炒飯
超有驚喜嘅炒飯, 無諗過中式餐廳會食到泰或味道, 辣辣地幾刺激食慾

✨️自家製糕點
有益力多糕同桂花糕, 兩款都係車車超中意嘅, 益力多味勁濃郁, 桂花糕清香, 兩款食落都唔太甜
1K
2024-12-28 132 瀏覽
放假約了朋友去西貢食海鮮,朋友就推薦了這間老字號,平時可能會在出面搵食,但估不到這裡又係一個超正景色同環境,餐廳在西貢西貢大街街尾位置,大大個勝記海鮮酒家Logo,絕對唔難搵,行返個去正面,個feel 更佳,餐廳有獨立房間,一班人都唔怕嘈住其他人,房間闊落座位舒適今日由識食嘅朋友發板,先來香煎手打墨魚餅,超級彈牙,墨魚味濃郁,咬開還有大大粒墨魚肉粒,口感十足!酒糟粉絲蒸鮮元貝,配以發酵酒槽嘅甜味帶出元貝鮮味,肉質實厚,加上蝦米、粉絲吸了醬汁,入口十分滋味!椒鹽鮮鮑魚,金黃的表皮酥脆香口,一口咬下去,與裏面鮮嫩彈牙的口感對比十分強,外脆內軟,口感豐富,配上香脆炸蒜,入口十分惹味龍吐珠 XO 醬炒海斑球,一條生猛海斑以兩食用處理,一邊用xo醬炒斑球,入口啖啖肉,加埋炒得十分惹味,肉質緊緻味道夠晒鮮味,起肉斑球後嘅魚骨部分,師傅將它炸至香黃金脆,食完斑球後可再以另一種食法將整條海斑泰式糟池龍蝦伴脆米粉,平時一係上湯,一係芝士,這裡就係用泰式風味咖喱去煮,味道絕對配合,龍蝦肉質固然彈牙爽口,但醬汁才是靈魂所在! 咖喱醬汁帶有檸檬葉絲,香氣四溢,加埋脆卜卜嘅米粉一齊入口,真係另人難以忘記,而醬汁

泰式糟池龍蝦伴脆米粉,平時一係上湯,一係芝士,這裡就係用泰式風味咖喱去煮,味道絕對配合,龍蝦肉質固然彈牙爽口,但醬汁才是靈魂所在! 咖喱醬汁帶有檸檬葉絲,香氣四溢,加埋脆卜卜嘅米粉一齊入口,真係另人難以忘記,而醬汁只夾埋脆米粉一齊入口,又係另一種配搭享受,師傅還額外加上醬汁,絕對係必食之選!

蜜糖芥末山楂骨,除了海鮮外這個菜式亦十分出色,以新鮮山渣同排骨一齊炒,以有消滯功效,炒得十分香口,即使咬到脂肪部份也不覺肥膩,再加上蜜糖,入口香脆甜蜜,之後帶點酸,十分醒胃

最後加埋個泰風味肉碎炒飯,師傅將個飯炒得好香,入口飯身嘅油香四溢的肉碎加入金不換後有陣陣薄荷香氣,非常開胃!

今日對朋友發板嘅菜式十分滿意,另外店員服務殷勤,加上這裡嘅味道確實唔錯,朋友補充這裡亦試過連續5年為米芝連一星榮譽,所以十分有水準
午餐
2024-12-25 144 瀏覽
最近喺西貢試咗一間高質海鮮餐廳,餐廳環境非常舒適,無論係室內房間定戶外座位,都十分適合一大班人聚會。戶外座位仲有靚靚燈飾,氣氛非常chill。海鮮即撈即煮,非常新鮮。首先揀咗涼拌蟶子皇!蟶子通常清蒸或者爆炒,但餐廳獨創咗呢款涼拌做法,真係令人驚喜。蟶子灼熟後保持鮮甜嫩滑,配埋特製嘅涼拌醬汁,酸甜之餘又帶少少辣味,非常開胃嘅前菜。小食拼盤係餐廳必試之選😍避風塘脆金磚拼西貢墨魚餅。避風塘脆金磚外層炸得香脆,內裡豆腐嫩滑,配埋避風塘嘅蒜香同辣椒碎,真係香口惹味。 墨魚餅,手打嘅墨魚餅充滿彈性,入口Q彈鮮味,完全食得出係用新鮮墨魚製作,值得一試😋另外,椒鹽鮮鮑魚好好味🤤鮑魚煙韌彈牙,外層炸得香脆,椒鹽嘅鹹香同鮑魚嘅鮮味完美結合,每一口都充滿層次感!生焗啤酒尿蝦 ,呢款新菜式好有創意。用啤酒同瀨尿蝦結合,帶嚟全新嘅味覺體驗。瀨尿蝦用啤酒浸泡,肉質滲入淡淡嘅酒香,生焗嘅做法令肉質保持鮮嫩,配埋薑蔥同胡椒嘅香氣,整體味道鮮甜濃郁,絕對係一大亮點。糟池汁龍蝦配脆米粉,龍蝦🦞肉質厚實彈牙,糟池汁本身酸甜微辣,帶有濃厚嘅泰式風味,加埋脆卜卜嘅米粉,醬汁同脆米粉一齊入口,層次豐富,非常滋味!最後甜品有杞子桂

小食拼盤係餐廳必試之選😍避風塘脆金磚拼西貢墨魚餅。

最後甜品有杞子桂花糕及益力多糕。杞子桂花糕有淡淡清香;益力多糕酸酸甜甜。食埋個甜品非常滿足。
2024-12-25 134 瀏覽
今日我地又入咗西貢食海鮮餐,位置係西貢翠塘路盡頭露天停車場旁邊嘅勝記海鮮酒家。餐廳就喺正停車場隔離,泊車勁方便!🥢小食拼盤頭盤係避風塘脆金磚拼西貢墨魚餅嘅小食拼盤只要Like 同Follow 勝記海鮮酒家嘅社交平台 account就可以食到!兩款小食都係餐廳必食推介,脆金磚外皮炸漿香脆包裹住嫩滑豆腐,,配搭避風塘做法,,香口惹味。手打西貢墨魚餅咬落Q彈, 絕對食得出材料新鮮。🥢涼拌蟶子皇依味菜需要早啲預訂,先可以準備到足夠嘅材料,係絕對值得試試嘅!唔同一般清蒸或爆炒嘅煮法,特別烹調嘅醬汁好香麻油同蒜味,涼拌灼熟咗、肉質彈牙嘅蟶子肉,絕對係一款開胃菜之選。🥢椒鹽鮮鮑魚依個係店家嘅招牌菜,靚靚嘅擺盤!煙韌彈牙嘅鮑魚配上薄薄嘅椒鹽味香脆炸漿, 又係餐廳必食推介之一。🥢生焗啤酒瀬尿蝦重頭戲係生焗啤酒瀬尿蝦,由生焗到熟!用啤酒浸透瀬尿蝦令肉質滲滿酒香,之後再用薑蔥胡椒生焗,肉質鮮甜加上淡淡酒香,另有一番風味。🥢糟池汁龍蝦配脆米粉糟池汁係泰式風味嘅醬汁,香味濃郁,配搭啖啖厚肉彈牙嘅龍蝦,再咬上沾滿醬汁嘅脆米粉,滋味無窮。即日起至2025年2月28日,登記成為「勝記海鮮酒家」會員,即送$100電子優
餐廳就喺正停車場隔離,泊車勁方便!

🥢小食拼盤
頭盤係避風塘脆金磚拼西貢墨魚餅嘅小食拼盤

🥢涼拌蟶子皇

🥢椒鹽鮮鮑魚
依個係店家嘅招牌菜,靚靚嘅擺盤!

🥢生焗啤酒瀬尿蝦
重頭戲係生焗啤酒瀬尿蝦,由生焗到熟!

🥢糟池汁龍蝦配脆米粉

即日起至2025年2月28日,登記成為「勝記海鮮酒家」會員,即送$100電子優惠券(堂食消費滿$1000可用)

即日起至2025年2月28日,追蹤「勝記海鮮酒家」社交平台,即送小食拼盤一份:避風塘脆金磚拼西貢墨魚餅 (只適用於堂食)

📍 勝記海鮮酒家 (西貢)
西貢西貢大街33-39號地舖

#西貢海鮮 #西貢海鮮街 #海鮮 #seafood #西貢好去處#saikung #香港後花園 #香港好去處