今次介紹依間位於西環嘅fusion餐廳「House of Culture」,推開餐廳門會見到有如洞穴一般嘅室內設計。就咁睇設計你哋一定會好佢係食西餐,但係大廚其實想用西餐方式去呈現亞洲菜嘅味道,所以會見到澳洲菜、馬拉菜同埋香港本土特色融入菜式入邊。帆立貝撻香脆嘅脆餅上面放左新鮮嘅帆立貝粒,口感相當彈牙和鮮甜。芥蘭苗用上baby級芥蘭整成圓柱型小菜,加入柚子同埋海帶汁,味道相對比較清新。雞肝醬配麵包幼滑又濃郁嘅雞肝醬配搭新鮮焗製香草麵包,每一啖都係濃郁嘅口感。奶油昆布香菇大根傳統大根都係用咗關東煮嘅形式,今次大廚就用咗昆布同埋香菇奶油,所以味道會充滿菌香和奶油嘅鹹味。南瓜鴨肉可樂餅平時食開豬肉和雞肉嘅餡料,今次用南瓜同埋鴨肉真係帶比我新鮮感。香脆嘅可樂,入面有幼滑嘅南瓜蓉和充滿油香嘅鴨肉,秘製醬汁亦都可以減低油膩感。鹿兒島吉列豚肉用上矜貴嘅鹿兒島豚肉,經過油炸之後肉質都會有微微嘅粉紅色,而且炸皮唔會太厚,真係恰到好處啊。慢煮12小時牛仔骨綠色部份其實係泰國羅勒同埋椰子,用上慢煮嘅方式令到肉質軟腍,相當入味架。最後兩款甜品都有驚喜,第一款係冰凍嘅雪糕配搭棉花糖朱古力,第二款就係杏仁脆餅刨冰

帆立貝撻
香脆嘅脆餅上面放左新鮮嘅帆立貝粒,口感相當彈牙和鮮甜。

芥蘭苗

雞肝醬配麵包

奶油昆布香菇大根

南瓜鴨肉可樂餅

鹿兒島吉列豚肉

慢煮12小時牛仔骨

最後兩款甜品都有驚喜,第一款係冰凍嘅雪糕配搭棉花糖朱古力,第二款就係杏仁脆餅刨冰,兩款都各有特色㗎。