2015-07-22
對於我地呢啲老餅,新x記呢類舊式粥粉麵荼仔一定認識。話說今日下午遲做完野,2點幾唔知食乜好,於是就由金鐘行過去灣仔果邊覓食。 行到蘭杜街時,發現好多人排隊。睇真啲原來係燒雞扒果間專門店。之前晌北角食過都幾好食的,但實在太多人了,肚子餓等唔到咁耐,望一望對面間「新釗記」,無人龍,又好耐無食呢類新x記,就是就同我個同事入去坐低。由於過左lunch peak hour,所以侍應們的動作都會較慢,但佢地都好好禮貌。午飯有7-8種選擇,我叫左福建炒飯,我同事就叫咗咖哩魚柳飯。由於未病好所以今日要飲熱o茶。不愧為新x記,茶膽果然好味道。野食來了後,望外觀已知道不太OK…試食後果然唔掂…炒飯都唔係炒飯,溝少少蛋落去就算數,個汁死咸又好稀…再試一試朋友果個咖哩飯,試完之後馬上笑左出黎…咖哩汁好似開水咁,仲衰過大X活…魚柳非常之硬… 唔怪之得對面雞扒排長龍,呢度咁少人啦…希望呢類老牌餐廳可以加油做啦,因為始終個咖啡奶茶得,而修裝雖然舊,睇到打掃得好乾淨。午餐種類少啲都可以,但係落多少少心機做就最好喇。總分:50/100
總分:50/100