2018-10-04
14:27hrs來到壹咖啡,入門問今日有冇下午餐,待應姐姐不是回答「有」、「冇」或「14:30開始」,佢竟然係話未開始,要睇我錶,要食就門口等⋯ 咁我唯有耐心等候,本人真係犯賤⋯之後有其他客人黎到,待應姐姐問佢:「食午餐定下午茶?」,客人就話:「冇所謂。」 咁待應就立刻安排該客人入座。再過左5分鐘終於到我入座就見到待應姐姐都係遞上下午茶餐牌俾剛剛那位客人,咁樣我在門究竟等緊咩?我繼續按著自己心情,繼續點餐⋯ 之後待應姐姐來到後,我就講出我想要咩,佢就話:「重出緊午餐,未到下午茶。」我問:「唔可以落左單先咩?」佢答:「唔可以。」之後就轉身離去⋯ 我本身想立即離去,不過我老婆話好想食依到既西多,好!咁我忍。不到1分鐘,廚房就大叫:「轉下午茶!」,待應們就開始連忙幫客人落單,不過就冇理會我這枱⋯ 等到終於可以點餐時,我想點熱咖啡,待應姐姐話:「咖啡機壞左。」我心諗:「頂!係咪玩野呀!壹·咖啡店 冇咖啡!?咁Neway冇K唱都可以繼續開門啦!咖啡機係咪真係貴到唔可以買多部做後備呀!?」 好!我再忍⋯為左老婆想食既西多,我要再忍! 咁我笑住又問:「你地有咩飲呀?」待應姐姐就話:「除左咖啡之外
最後由門口到上菜等左30分鐘而又經我百忍成金既意粉終於嚟到我嘅面前,當時我覺得我嘅人生又去到另外一個高峰了,如果在清朝,呢個忍耐力應該絕對可以做到一個當紅嘅公公⋯ 不久,食下食下,竟然俾我發現意粉裏面有一隻曱甴!我終於要爆!立即叫老闆教訓是一番,之後立即去埋單走人,再去隔離雲吞麵店買外賣!經此一役好難再幫襯,完!