2019-10-06
今日咁岩陪朋友去石硤尾那邊影相,影影下又到了食晚餐時間,就打算去南山村睇下有咩好食。因為時間尚早,剛好有幾個位,我們就入去打算試下喇。。其實都係抱住醫飽個肚就算,但又估唔到有驚喜窩,多左個街坊飯堂。。正!我叫左個卡邦尼意粉再加個老闆娘推介的雞扒,一來到我都嚇左一嚇。。。塊雞扒又大塊,個意粉又好足料,雞扒d皮脆仆仆,切開d肉汁流哂出來,諗返都流口水。朋友叫左個麻辣豬扒意粉,如果鍾意食辣的朋友應該都不可抗拒,但唔鐘情食太辣咪小辣囉。一樣咁正。本來以為會似中式麵的感覺,有種中西合璧的感覺但好出奇地一點違和感都無。其實食左個意粉已經好飽,但都用左第二個胃來食甜品,呢個雪糕係乳酪來的,除左乳酪,我仲叫多左個白咖啡果凍,咖啡味好濃,係小店先有的誠意之作,重點係唔太甜,最適合吃了西餐之後點綴。。吃完呢餐,連出面南山村的雪糕都無食。亦為今日的南山村半日遊劃上完美的句點。