2020-08-19
約朋友,遠遠比平時自己飯餐,更追求大家餐飯嘅享受:環境享受、服務享受、氣氛享受、連眼耳口鼻都系享受😂朋友主動介紹呢到嘅點心唔錯,咁就約咗嚟呢到開餐,一來到已見幾枱食客系附近,未有滿坐情況,但位置系坐得幾舒服,枱同枱之間隔距足夠,落點心前見到點心紙,前後都系同一頁,後尾知道原來酒店支持環保♻️所以點心紙設計系前後相同,印象都幾深刻🥰👍🏻🌹海皇蜂巢芋角入口即化嘅感覺,酥化到唔使講,鐘意佢入面芋蓉十分綿密,擺入口酥皮+芋蓉味混埋,完全唔覺得好油膩,肉眼亦睇得出,外皮有隔油收油相隔段時間食第二件,依然仲系入口即化,好幸福嘅口感🌹蛋黃千層糕第二間食唔到!有椰絲、椰絲粒、咸蛋簧、奶黃、麵包層咁千層搭法一嚟佢口感豐富、二嚟幾種餡料味道非常合襯,甜品中不二之選,唔怪得朋友話呢樣必食!好甜食者一齊要點嘅一味精緻點心🌹鵝姐素粉果呢到鵝素粉果有麻油味道,餡料豐富有:蘿蔔絲、准山、帶子粒、菇...等等,皮簿餡靚,味道我覺得可以,因麻油味比較重,個人口味上未到非常讚,不過粉果配辣油嘅話就一定加分,呢到嘅辣油有辣勁得嚟系真好好味👍🏻🌹翡翠鮮蝦腸每隻蝦都非常大粒同爽口,一咬到蝦仁「索索」聲,食到些許麻油味,但好在佢皮
所以點心紙設計系前後相同,印象都幾深刻🥰👍🏻
🌹海皇蜂巢芋角
相隔段時間食第二件,依然仲系入口即化,好幸福嘅口感
🌹蛋黃千層糕
🌹鵝姐素粉果
🌹翡翠鮮蝦腸
每隻蝦都非常大粒同爽口,一咬到蝦仁「索索」聲,食到些許麻油味,但好在佢皮搓得夠薄夠滑嫩,自己對呢款餡料蝦仁麻麻,下次轉成其他腸粉餡料可能會更好味😋但都系個句!呢到辣油要試,冇得輸!辣油味本身比較重,配上鮮蝦腸粉可加強野味,刺激兼好味
💋整體來講,呢到環境唔錯,坐位隔距又夠闊落,裝修感覺有中式傳統熟悉感,燈光比較柔和,除咗適合同朋友飯聚外,都系個同家人食飯嘅好地方
💃🏻最值得一讚嘅系呢到員工服務態度好好,會主動同食客溝通食物味道、甚至簡單嘅對話交流,有種同朋友見面嘅親切感,相信呢樣嘢系呢間中菜館留得住一班忠實食客嘅原因
🥳眼見中午都唔少食客會來聚餐,在這環境享受同朋友的傾談、親切服務、有心思的食物設計,呢餐飯食得比想像中來得更珍貴