2021-04-28 32 瀏覽
本身住將軍澳區,不過好少特登走入去康城,見佢哋早前商場開,所以搵時間走去逛一逛,順便食晚飯。商場有唔少選擇,見到呢間「亞泰」個名好似幾親切,因為通常叫啲熟悉朋友做阿乜阿乜,所以揀咗泰菜嘅亞泰。泰國菜我最想食炸蝦餅同冬陰功,所以揀咗冬陰功龍蝦湯河、泰式拼盤等等。《泰式拼盤》有蝦餅、春卷、鳳凰丸,啱啱炸起香脆鬆化,我鍾意食蝦餅因內涵全係蝦膠,唔似得一啲餐廳用得太多粉,有啃勁得口感確唔同。《冬陰公龍蝦湯河》原隻龍蝦唔係太大隻,不過勝在肉爽,吸收咗冬陰公湯汁嘅龍蝦肉帶酸辣幾惹味,仲有牛丸亦係彈牙,唔錯。《海南雞拼豬手飯》雞肉嫩滑配有三款醬汁食落各有特色,豬手幾入味,反而飯唔係太熱同唔夠雞油香。椰青水同青檸梳打,椰青水好清新,青檸梳打則酸甜夠開胃。

椰青水同青檸梳打,椰青水好清新,青檸梳打則酸甜夠開胃。