2023-10-25 772 瀏覽
幾年前開始,香港興起酸菜魚,一試難忘。自始每次見到酸菜魚都食指大動。今次就嚟到長沙灣食。一睇餐牌,真係好抵食,平時食大盤酸菜魚,好多都要3百幾,呢度只係2字頭 (大盤酸菜魚$228-$268),真心抵食。一人套餐(鱸魚片 $76)🐟今晚好想食煲仔飯,為左留quota食飯,所以只好揀選一人套餐嘅酸菜魚。即使係一人套餐,魚同湯底都一樣有唔同嘅選擇搭配。揀返我一向食開嘅鱸魚,魚片大大件、滑捊捊、小小爽彈;最讚係湯底,係好正宗嘅川菜風味。點菜時同落單姐姐傾左兩句,原來師傅做左好多年川菜,唔怪之得做到川菜嘅特色:麻、辣、鮮、香!其中嘅酸辣配搭,層次感豐富,微酸嘅湯頭同微辣嘅椒味互相平衡,勁正!鳳爪排骨煲仔飯($60)🥘除左川菜做得出色,另一港人至愛嘅煲仔飯都係呢度嘅招牌菜。叫左朋友最鍾意嘅鳳爪排骨煲仔飯。飯粒分明、夠乾身;煲仔飯嘅靈魂-飯焦,啱啱做到微微燒焦,帶焦香,但唔苦。鳳爪排骨都ok,無咩雪味,排骨都幾有咬口。 最愛佢嘅煲仔飯豉油,杰身嘅豉油明顯見到係非一般嘅現成樽裝豉油;喜歡帶微甜嘅味道,與煲仔飯嘅飯香成絕配。小食:見個酸菜魚做得咁出色,決定叫多幾款小食,滿足吓食川菜嘅慾望。相比起酸菜魚
一人套餐(鱸魚片 $76)🐟
一人套餐

一人套餐 鱸魚片

鳳爪排骨煲仔飯($60)🥘
鳳爪排骨煲仔飯

小食:
相比起酸菜魚,小食嘅味道唔算濃郁,聞到微微嘅辣香,但入口完全唔辣,不嗜辣嘅我,絕對係放心食到最後。
涼拌海蜇($28)🥢
海蜇幾爽彈,有微微麻油香味;
涼拌海蜇

麻辣豬耳($38)🥢
呢款小食有極輕微嘅麻辣,易入口,啱晒想試麻辣,但又怕辣到食唔到嘅我。
麻辣豬耳

鹽焗鳳爪($38)🥢
驚喜位係鳳爪碎上,怕吮腳趾而失儀就啱晒。不過朋友卻嫌無左食鳳爪嘅風味,真係各有所好。
鹽焗鳳爪

紅糖糍粑($28)
最後當然一定要食我最愛嘅甜品-紅糖糍粑啦!一碟有6條,金黃脆皮,配上軟糯煙韌嘅年糕條,呢個口感真係我至愛。
紅糖糍粑

真心話,呢間平民鬧市中嘅小館,真係做到正宗川味,但價錢親民,我地叫到成枱嘢食都只係三百有找。特別係人少少但又想食酸菜魚,呢度嘅一人餐真係非常適合。不過坐位較少,今晚都要等左陣先有位。