講到食法國餐好多人都會覺得一定價錢好乸利! 不過最近我發現咗一間價錢非常之貼地, 但係食物質素同裝修都非常之ok嘅法國餐廳, 鍾意嘆法餐的朋友千祈唔好走雞! 這裏店面地方不算大,不過裝修很有獨特感覺,有個 projector在宮廷式的白色牆上播放着,旁邊一排高卡枱可以從半開半合的陽台窗眺望街外風景,嘆住1664真有法國街頭悠閒的感覺耶~ 來這裡的食客幾乎都會點這個烤海鮮拼盤喔!有齊Bb龍蝦,whole fish, 帶子帆立貝, 生蠔, 軟殼蟹,說的竟然只是299的價錢! 簡直有點不能置信吧?! 最難得的是餐廳沒有將貨就價, 一律配以高級的食材!! 就以燒全魚為例, 選用的竟然是日本有國魚之稱的喜知次, 以一支大鐵烤叉叉住嚟烤, 儘管是烤熟的喜知次, 肉質依然嫩滑鮮甜, 真不負國魚之名! 炸軟殼蟹亦十分之別出心裁, 不是一般的炸,而是包了好多好像蟹籽般的東西, 使得吃起來時霹靂啪啦的作響, 也比平時來得脆口! 帶子帆立貝夠曬大隻, 而且燒烤完竟然一啲都唔會乾, 食起來仍然好juicy好柔軟,更配上我的至愛蒜蓉, 簡直無得輸! Bb龍蝦個size一啲都唔bb, 同一隻成年龍蝦相畀

最難得的是餐廳沒有將貨就價, 一律配以高級的食材!!

Bb龍蝦個size一啲都唔bb, 同一隻成年龍蝦相畀好似唔係差好遠咋喎(≧∇≦) 食到啖啖肉質感超爽皮! 而且肉質爽滑彈牙非常鮮甜!好好味!

生蠔都是用蒜頭焗的, 新鮮又好味嘅蠔用簡簡單單的蒜蓉嚟一齊焗已經好好食! 不單止蠔味夠濃而且更加會吊出當中的鮮味! 而且只可焗完都仲有番咁上下size就知道原本應該都幾大隻下(≧∇≦)

食完超好味海鮮拼盤, 不過始終海鮮就唔會食到好飽所以我哋叫咗個黑松露野菌意大利飯來填下個胃~
個飯真係好香黑松露味呀, 加埋勁多磨菇之後個味道個 texture多咗更好味!
而且呢個飯嘅硬度剛剛好, 因為夠曬多汁,啲飯粒索咗啲汁之後飽滿又無咁生, 食起嚟黏黏膩膩而中間有少少硬, 口感上 拿捏得好好呀 ,啱食好多!

迷你牛肉漢堡係估佢唔到咁好食! 非常juicy嘅迷你漢堡扒, 再配以鬆軟麵包, 一咬落中有啲牛油漏出嚟! 非常之感美味!