2022-03-17
今日去西營盤拎d野比朋友, 拎完差唔多2點去醫肚, 落到去見依間泰國野仲有lunch set就試試佢。餐廳d店員都係泰國人, 聽佢地講泰文同埋見到牆上既泰式佈置, 感覺好似係泰國去左間地道又唔係好起眼既鋪頭咁。泰式牛肉金邊粉menu寫船麵湯, 黎到既時候見湯底顏色好似唔係好似平時既船麵湯咁深色, 飲一啖發覺係清澈而香濃, 而且無乜味精, 仲有九層塔既清香。牛丸, 牛肉份量幾多下, 仲有炸豬皮增添口感, 不錯。泰式濕炒豬肉河濕炒河都預佢會有好多汁, 醬汁濃稠岩岩好, 河粉同雜菜都掛汁, 味道適中唔過咸, 河分仲有微微焦香味, 又幾好食。set lunch $62, 再加加$28可以有小食, 加左炸魚餅同埋馬拉盞通菜, 炸魚餅香口彈牙熱辣辣, 通菜有獲氣好惹味, 好食。最後飲埋杯thaitea同椰汁冰, 先似食泰國野架麻!
泰式牛肉金邊粉
泰式濕炒豬肉河
最後飲埋杯thaitea同椰汁冰, 先似食泰國野架麻!