2020-06-06 1091 瀏覽
LUNCH TIME既時候, 同事極度推薦呢間韓國野 “Hungry Korea”. 話說呢間者餐廳由韓國老闆親自主理, 開始時滿懷希望食到地道韓國菜。餐廳空間並不太大, 大概可容納十多名客人。另外餐廳採用自助落單既方式點菜, 會有職員負責送餐。同事落力推薦鐵板燒而且價錢非常親民, 只係大約50蚊左右, 去茶記食個快餐都唔止呢個價錢吧!我地最後揀左 辣雞肉及辣魷魚, 上餐時間亦非常快, 大概10分鍾內吧!鐵板剛上時滋滋作聲, 香氣四溢, 令人垂涎三尺。雞排用上韓國辣椒醬同大量椰菜, 洋蔥及甘筍快炒。色同香都挺吸引, 至於味道方面, 可能遷就香港人口味吧? 韓國辣醬幾乎沒有辣味, 只有很甜的甜味, 並不是地道的韓國味道。一心想試地道韓國菜的會失望了…同事點的辣魷魚份量也十足, 配料也是一樣, 好在魷魚吃不到雪藏不新鮮的味道。位於尖沙咀地段, 可以50蚊左右食到鐵板雞, 可說是性價比極高!! 無論在份量, 香味, 味道方面都比得上好多高級韓國餐廳。絕對值得一試!

鐵板雞

2020-06-03