2022-06-30
觀塘嘅特色小店,門面睇落都好有歷史感,代代相傳嘅感覺店入邊唔算好大,舊式茶餐廳的設計我地揀了2人套餐,夾款小菜同湯一款,如果平時一餐半餐可以食下懷舊美食我覺得價錢可唔接受小菜熱辣辣,第一款糖醋排骨,佢地用了無骨排骨肉,所以食落去唔會咬到骨,排骨肉吸入甜酸汁,顯得入味醬汁唔佢太酸,有自己特色香口的宮保雞丁,小小辣但超級開胃,配料用肉片挺夾,可以中和油膩感,終於明白人地講一道菜有味道嘅層次感因為火腿煙肉咸味重,到奄肉再到青椒最後雲吞雞,睇落有油,但都好正常有娃娃菜,雞同雲吞大大煲兩個人岩岩好雞肉嫰滑大大舊,一人可以食到3舊雞肉雲吞吸入湯汁,係韮菜皮薄餡靚湯睇落有油但一點都唔油膩,飲落清雞湯,配娃娃菜十分鮮甜食完飯飲杯百寶茶,菊花香帶有小小甜,應該係話梅味,加紅棗好養甜。地址小小遠但都唔難行,值得食一次嘅上海特色食店,傳統嘅手法唔係到到都會有,價錢嚟講唔會係普通茶餐廳嘅價,值小炒嚟講都算唔錯
店入邊唔算好大,舊式茶餐廳的設計
雞肉嫰滑大大舊,一人可以食到3舊雞肉
雲吞吸入湯汁,係韮菜皮薄餡靚
湯睇落有油但一點都唔油膩,飲落清雞湯,配娃娃菜十分鮮甜