2019-02-27
今日同男朋友去觀塘食飯,揀左間樓上日本野,門面都幾靚,有花心思去裝飾一下。<築地壽司杯,$138>呢度嘅築地壽司杯好出名,所以我哋都特登點左一個試吓。總共有七個杯,其中一個杯係放芥末同埋姜,一杯係吞拿魚蓉手卷,其餘有五杯都係迷你嘅刺身丼,包括三文魚、海膽、吞拿魚蓉、蝦子墨魚同甜蝦。每款都唔錯,都幾新鮮。但係海膽同吞拿魚蓉最令我難忘,海膽都幾鮮甜,無腥味。吞拿魚蓉配聰粒好正,仲要一個手卷一個係迷你刺身丼。呢個價錢絕對對得起價格,而且每款都可以食下,性價比夠高。<鍋燒烏冬,$98>呢個鍋燒烏冬有炸蝦又有炸雞,仲要有隻蛋,都幾多材料。烏冬都唔錯,但個湯略嫌偏咸。<一口和牛,$38>呢個一口和牛燒得唔錯,好腍好香牛味。<厚燒玉子,$24>一見到佢嘅時候,我好似第一次咁樣食玉子,係有少少失望嘅,但係食落又好好食,燒得啱啱好,好juicy。<明太子雞翼,$18>呢個明太子雞翼整得好好食,燒得啱啱好,而個明太子嘅份量恰到好處,小小辣,好滋味。<芝士雞翼,$18>男朋友食咗呢個芝士雞翼之後完全唔覺得自己食咗
呢個一口和牛燒得唔錯,好腍好香牛味。
<厚燒玉子,$24>
<明太子雞翼,$18>
<芝士雞翼,$18>
男朋友食咗呢個芝士雞翼之後完全唔覺得自己食咗芝士,所以我估芝士味不足,不過佢又話都幾好食。
<鹽燒雞翼,$36>
另外我哋仲點咗個鹽燒雞翼,同之前嘅雞翼都一樣燒得啱啱好,外脆內juicy,好食!
整體而言,其實呢間都唔錯嘅,食物質素中上,但都幾抵食。