2023-03-22
今次同中同食飯加慶祝生日🎂當然要搵間好食嘅☺️我地就黎左觀塘食呢間新開嘅喫茶館!叫左個2️⃣人set,$500都唔駛🥳🥗左口魚邊裙芥末忌廉沙律沙律就食得多啦,有左口魚裙邊的沙律就好特別🤩 左口魚裙邊彈牙得來又夠甜口,沙律醬亦十分有驚喜,因為佢吾普通,佢加左芥末同忌廉,芥末能吊出魚生的鮮甜,忌廉則令到成個醬的口感更順滑。加以脆口的沙律菜,令到整個菜式口感更豐富🤭🦑吉列魷魚配他他汁魷魚炸得酥脆,麵粉皮又吾會太厚,️使炸完之後和魷魚都仍然好嫩滑彈牙☺ 塔塔醬就係以日式口味為基底,酸甜的醬同魷魚成個配搭好夾,帶走油炸的油膩感之餘,又可以帶出魷魚的鮮。鍾意炸物的朋友,絕對要試下呢道菜,香脆開胃😃🍲牛油雜菌煎帶子服務員一放下呢道菜,雜菌香味立即撲鼻而來😉 係惹味嘅雜菌襯托之下,主角帶子毫不輸蝕😎 帶子新鮮得黎又好軟嫩,細味之下仲有一陣牛油香味🧈菌菇的汁水令到帶子鮮味被昇華到鮮中帶甜!🍳日式帶子牛柳粒炒飯炒飯外觀非常吸引,色澤金黃,米粒分明🤩食落米飯口感綿軟,帶子同牛肉鮮嫩多汁,而且調味唔會過鹹或過甜,非常適合我嘅口味☺️🥘蕃茄牛肉鍋本身以為咁樣煮牛肉會好鞋,但佢煮到肉質好嫩滑,蕃茄酸甜可口,同牛肉嘅肉汁混合
🥗左口魚邊裙芥末忌廉沙律
🦑吉列魷魚配他他汁
🍲牛油雜菌煎帶子
🍳日式帶子牛柳粒炒飯
🥘蕃茄牛肉鍋
本身以為咁樣煮牛肉會好鞋,但佢煮到肉質好嫩滑,蕃茄酸甜可口,同牛肉嘅肉汁混合一齊食,口感豐富😋 而且燉菜方式可以令肉類更加入味,滿足☺️
☕️Tiramisu Latte $57
呢個係將咖啡同提拉米蘇口味結合嘅飲品🍫 可以感受到咖啡嘅苦澀同提拉米蘇嘅甜美♥️而且它嘅奶泡好細膩,令飲品更加滑順,非常值得一試🥳
🍹巨峰葡萄梳打 $38
呢杯野飲打卡必點!漸變的紫色,加上十分有質感的玻璃杯,係美感的層面來睇,可以稱之為藝術品😊 入口有淡淡的葡萄味,吾會有太死甜,亦有梳打水的氣泡感,飲一啖十分解膩😆
總括而言 (5個💝係最高)
好味指數 : 💝💝💝💝💝
服務態度 : 💝💝💝💝🤍
環境打卡 : 💝💝💝💝🤍
回頭指數 : 💝💝💝💝🤍
📍Hamsta Crown Coffee
🏢觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
🕗星期一至日 11:30 - 22:30
#觀塘美食 #觀塘必食 #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant