觀塘東廣場嘅「麵屋常勝」係一間日式拉麵嘅餐廳。今次去食嘅晚餐,我選擇咗佢哋兩款特色拉麵:黑蒜由豚骨湯叉燒拉麵同極上濃蝦湯拉麵,再配上吉列牡蠣同芝麻手羽小食,最後飲咗一杯凍檸檬底生可樂。首先講下黑蒜由豚骨湯叉燒拉麵,呢款拉麵嘅湯底香濃惹味,黑蒜嘅加入令湯頭更加濃郁,有種深邃嘅味道,同時豚骨湯底嘅鮮味都係一流。拉麵嘅叉燒肉厚實多汁,每一口都食到肉嘅香味同彈性。再加上拉麵我揀咗硬麵,好有咬後,令呢個經典款式變得更加出色。極上濃蝦湯拉麵就更加特別,味道濃郁得嚟唔會過於油膩,充滿咗海鮮嘅鮮甜味。加咗明太子之後,更加增添咗鹹香味,每一啖拉麵都充滿驚喜。吉列牡蠣外脆內軟,海鮮味道鮮美;而芝麻手羽則烤得香口,芝麻嘅香味同雞肉嘅鮮嫩完美融合。飲品方面,凍檸檬底生可樂非常獨特,冰涼嘅檸檬與生可樂嘅組合清新解膩,係完美嘅飯後飲品,幫助消化同清理味蕾。整體嚟講,「麵屋常勝」嘅用餐環境同服務都相當不錯,店員親切有禮,效率高。無論係想品嘗正宗日式拉麵,或者尋找一個放鬆心情打下機嘅好地方,「麵屋常勝」都係一個值得一試嘅選擇。下次喺觀塘,記得唔好錯過呢間提供高質拉麵嘅餐廳,保證令你滿意而歸!