2021-07-14
觀塘開源道一帶很多嘢食,今日來到觀塘,揀了食這間成業街的新匯聚餐廳小廚。見這個晚市特惠二人餐$170抵食,A+B款菜式任揀各一款,及配白飯兩碗,無味精老火湯和是日甜品,所以就要了個2人餐,及加多個豉汁蒸白鱔。今日老火湯轉了做粟米羹,粟米羹裏面有蛋白、粟米……等等,口感香甜又夠滑!套餐要了兩個菜 ,馬拉盞炒油麥菜及 薑蔥魚雲。馬拉盞炒油麥菜炒得真的很入味,油麥菜青綠入味又爽脆 ,是一個鑊氣小炒!薑蔥魚雲炸的連魚頭的邊邊都很脆,經醃過很入味 ,魚雲軟軟的又腍又滑,伴著經炸過的香蔥食,更添魚雲的鮮味!豉汁蒸白鱔$130 白鱔一入口就知道非常新鮮,蒸到剛好熟,肉質帶爽口,鼓味剛好帶出白鱔的鮮甜!!二人餐甜品椰汁馬豆糕,馬豆帶腍一粒粒的,令馬豆糕腍滑又帶點口感,很香甜。我們見到這裏的甜品很吸引,所以要多一個懷舊甜品,芒果西米露+涼粉,芒果份量都較多,令整個甜品很香甜!
套餐要了兩個菜 ,馬拉盞炒油麥菜及 薑蔥魚雲。
豉汁蒸白鱔$130