2024-12-13
《瑪瑙瑙麵》 鋪頭主打以雞做主題嘅拉麵 所以連湯底都係用雞湯做底 雞味非常濃郁 上菜前仲會打一層泡沫係面 令到湯底更加細滑 大鼠飲晒碗湯都唔會覺得口乾配菜方面有 青蔥 京蔥 竹荀 同埋辣椒絲 當然都唔少得主角 雞胸同埋雞肉叉燒最驚喜係雞胸 因為店舖係用慢煮嘅方法處理 所以非常嫩滑多汁 同平時食開嘅口感有明顯嘅分別餐廳提供白麵或者黃麵 大鼠就揀咗白麵 非常之掛汁 每一啖食落都有湯嘅鮮味同埋麵嘅爽口感建議可以因應個人口味加入餐廳嘅蒜粉同黑椒 同拉麵非常夾.《黑蒜雞白湯拉麵》呢款拉麵同上面嗰款拉麵樣貌上並無分別 主要係碗底多咗黑蒜油 大鼠覺得黑蒜油有少少蓋過本身雞湯嘅味道 如果你係第一次嚟食 或者唔係特別重口嘅人士 會比較推介瑪瑙瑙麵~.《總結》店主係日本人 每一位入座同離座嘅客人 佢都會親自打招呼 都幾親切睇到舖頭嘅環境 就會知道店主係一個貓奴 因為除咗滿滿嘅貓貓裝飾之外 連碗同埋餐具都係貓做主題設計而成 如果你都係愛貓人士 一定會好開心另外要提醒大家 前往餐廳之前 要留意佢嘅社交平台動態 因為有時會出現突發情況 需要休息一天
建議可以因應個人口味加入餐廳嘅蒜粉同黑椒 同拉麵非常夾
《黑蒜雞白湯拉麵》